Volledig scherm
© Bert Jansen

Buurman eist meer stankmaatregelen in stallen

DEN HAAG/RIJSBERGEN -Voormalig varkenshouder Jan Jochems hoopt dat de Raad van State alsnog een bijna 30 jaar oude vergunning van het achter zijn woning gelegen varkensbedrijf intrekt. Mocht de Raad van State op Jochems verzoek ingaan dan kan dat gevolgen hebben voor veel meer kleinere varkensbedrijven van wie sinds 2013 de milieuvergunningen zijn omgezet in een meldingsplicht onder het Activiteitenbesluit.

Tijdens een uitermate juridisch- technische bodemzitting in Den Haag bleek dat het Jochems niet om de sluiting van het varkensbedrijf van Arie Jan Burggraaf aan de Nelleveldstraat te doen is, maar om een verdere aanscherping van de geurnormen.

Volgens diens raadsman moet de Raad van State alsnog de oude, uit begin jaren negentig stammende vergunningsrechten van Burggraaf intrekken. Het gevolg is dat het varkensbedrijf de helft minder geur zou mogen produceren dan nu het geval is. En dat moet dan weer verwerkt worden in de lopende wijzigings- en uitbreidingsprocedure van Burggraaf. Die wil het huidige verouderde varkensbedrijf moderniseren en uitbreiden. Zo wil Burggraaf onder meer een nieuw luchtwassysteem aanbrengen dat de stankoverlast bij de buren flink moet verminderen.

Niet ver genoeg
Maar dat gaat buurman Jochems niet ver genoeg. Hij vindt dat Burggraaf meer stankmaatregelen moet nemen dan hij nu van plan is. Om die reden eist Jochems, die op 36 meter in de voormalige bedrijfswoning van de varkenshouderij woont, een forse aanscherping van de stanknormen. Overigens heeft Jochems veertig jaar geleden de stallen aan een voorganger van Burggraaf verkocht.

De raadsman van Burggraaf benadrukte dat intrekking van de oude vergunningrechten sinds 2013 niet meer mogelijk is. Toen zijn die rechten omgezet in een zogenoemde OBM (Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets) en valt de veehouderij onder het landelijke Activiteitenbesluit.
Een dergelijke OBM zou slechts onder bijzondere omstandigheden kunnen worden ingetrokken, bijvoorbeeld bij onaanvaardbare stankoverlast. Daarvan is in dit geval geen sprake aangezien het bedrijf aan de landelijke geurnormen voldoet, zei Burggraaf’s advocaat.
De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
777 stemmen