Volledig scherm

'Burgemeester van Aviolanda' Steven Adriaansen Woensdrecht heeft tij mee

HOOGERHEIDE – Burgemeester Steven Adriaansen (44) van Woensdrecht ziet op economisch vlak een rooskleurige toekomst voor zijn gemeente. Een exclusief interview.

In 2013 bent u begonnen als burgemeester van Woensdrecht. Het Woensdrecht van toen is niet meer het Woensdrecht van nu. In plaats van een onzekere toekomst voor vliegbasis Woensdrecht heeft BusinessPark Aviolanda met de vliegbasis een stevige verankering gekregen. Hoe kijkt u op de gang van zaken terug?

"In het begin heb ik me wel zorgen gemaakt. Defensie was flink aan het bezuinigen. Toen minister Hennis-Plasschaert hier voor de tweede keer op bezoek kwam, heb ik haar gevraagd of zij op papier de garantie kon geven dat de vliegbasis er over vijf jaar nog zou zijn. Zij zei dat ze dat niet kon garanderen.

Gek genoeg hebben de bezuinigingen voor ons juist goed uitgepakt. Al het onderhoud aan mililtaire toestellen is in Woensdrecht terecht gekomen. Als je dan ook nog te horen krijgt dat het onderhoud van de F-35's (Joint Strike Fighter) de komende dertig jaar hier gaat plaatsvinden, zelfs op Europese schaal, dan kan ik wel zeggen dat we de wind nu mee hebben. De kwetsbaarheid is weg. Woensdrecht is het epicentrum van vliegtuigonderhoud geworden. Dat heeft heel wat jaloerse blikken van collega's opgeleverd."

Het was wel een dubbeltje op zijn kant. Kunt u zich een voorstelling maken van uw gemeente als Defensie anders had besloten?

"Of ik een doemscenario voor ogen had? Nee, zo ver wil ik niet gaan. De parallel met Philip Morris in Bergen op Zoom was natuurlijk wel snel getrokken. Als er drieduizend mensen op straat komen te staan, heb je een probleem."

Lees vrijdag meer in BN DeStem.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen