Burgemeester Petter in Bergen op Zoom krijgt flink op zijn donder

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter heeft flink op zijn donder gekregen van de gemeenteraad. Reden hiervan was dat hij voor zijn beurt sprak over opvang van asielzoekers en over de extra statushouders die het college naar Bergen op Zoom wil halen. Hij moest door het stof. "Ik betreur de onrust die is ontstaan", was zijn excuus.

Volledig scherm
Burgemeester Frank Petter houdt zijn toespraak in Bergen op Zoom

Wat had Petter dan mispeuterd in de ogen van die gemeenteraad? Gevoelige informatie over de opvang asielzoekers en statushouders bracht hij naar buiten via BN DeStem. Hij 'vergat' eerst de raad te informeren. Die voelde zich overvallen. Want college en gemeenteraad praten al sinds december over wat ze willen doen als het om asielzoekers en statushouders gaat. En zijn daar nog niet uit.

Petter verstoorde dat proces, vond de gemeenteraad deze week. "U loopt voor de muziek uit. Nu is het net alsof het besluit al vast ligt', kreeg hij om zijn oren van Gertjan Huismans (VVD). "We zijn geschoffeerd", meende Peter van den Ouden (GroenLinks).

Waarom Petter eerst met BN DeStem praatte en pas daarna de politiek informeerde, kon hij wel verklaren. Hij voelde zich onder druk gezet. Omdat deze krant meldde dat het Bergse college aan struisvogelpolitiek doet als het gaat om de opvang van asielzoekers. 

Dat wilde hij niet over zijn kant laten gaan. "Dat deed het proces waar wij mee bezig zijn geen recht", aldus de Bergse burgemeester. En hij voelde zich geprikkeld door vragen van Lijst Linssen. Deze fractie wilde actie, duidelijkheid, een visie. Omdat Petter ronduit toegaf dat hij fout zat, bond de gemeenteraad weer in. "Zand erover", vond Ad van der Wegen (PvdA) 

De afspraak: het proces waar raad en college mee bezig zijn, gaat door. Het plan waar B en W op broeden als het gaat om huisvesting van statushouders en wat te doen met opvang van vluchtelingen komt 3 februari naar buiten. Daarna mag de politiek erop los. En vervolgens wordt ook de Bergse bevolking geraadpleegd. Hoe is voorlopig nog de vraag. "We moeten het proces snel afronden. Anders kun je wachten op het volgende incident", waarschuwde Chris Moerkerken (D66) nog wel.

Volledig scherm

Poll

De Britse premier May had al veel eerder moeten opstappen

De Britse premier May had al veel eerder moeten opstappen

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
1211 stemmen