Volledig scherm
Jan Boelhouwer.

Burgemeester Gilze en Rijen 'Rondreizend circus van gelukzoekers verpest het voor echte vluchteling'

GILZE / BREDA - Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen is het hartstikke beu: dat 'rondreizend circus van gelukzoekers' uit Oost-Europa: "Ze stelen als raven, ze zoeken ruzie, ze gedragen zich schandalig, ze verzieken de sfeer in de asielzoekerscentra."

Maar dat onuitstaanbare gedrag is nog niet eens het ergste. Wat Boelhouwer vooral dwars zit, is dat deze pseudo-vluchtelingen het draagvlak onder de bevolking ondergraven voor de opvang van échte asielzoekers.

Het is een probleem dat niet alleen op het asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze speelt. "Ik hoor het van andere collega's, van de politie, van het COA... Iedereen zit er mee in zijn maag", weet Boelhouwer.

Dus toen staatssecretaris Klaas Dijkhoff afgelopen dinsdagavond tijdens de Nassaulezing in Breda vertelde over de scherpe keuzes die hij moet maken, kreeg Boelhouwer het even te kwaad: "Prachtig, al die dilemma's... Maar intussen raken de azc's verstopt door mensen uit de Balkan die geen enkel recht op asiel hebben."

Eigenlijk hoopte de burgemeester dat Dijkhoff tijdens de lezing in de Grote Kerk op de proppen zou komen met dé oplossing: de inrichting van een of meerdere 'aso-azc's'. In maart heeft de staatssecretaris namelijk al beloofd om een 'aparte opvanglocatie voor overlastgevers' op te zetten.

"Maar het blijf stil", verzucht Boelhouwer. Navraag bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst IND levert niet meer op dan: er vinden gesprekken plaats met gemeenten en COA.

Intussen loopt het aantal Oost-Europeanen dat in Nederland asiel zoekt op. Vorig jaar waren dat er in totaal 3.016. In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben zich er al 2.042 gemeld.

Lees donderdag het hele verhaal in BN DeStem

Volledig scherm
Infographic Richard Gesell
Volledig scherm
Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen stelt dinsdagavond tijdens de Nassaulezing een vraag aan staatsecretaris Dijkhoff. Links BN DeStem hoofdredacteur Hille van der Kaa © Foto ramon Mangold

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
698 stemmen