Volledig scherm
Paul Depla © Gemeente Breda

Burgemeester Depla: 'Zorgen over veiligheid in de stad'

BREDA - 'Drempel om wapens te gebruiken in verblijfsgebieden, waar mensen bij elkaar komen, gaat omlaag', waarschuwt Depla.

Burgemeester Paul Depla van Breda maakt zich zorgen over het 'hoge niveau' van wapenbezit in de regio en de schietpartijen die zich vaker voordoen op drukke plekken in de stad.

Ruim een jaar geleden, in april 2015, werd Rudi Schouten op klaarlichte dag doodgeschoten in het winkelcentrum bij de Meidoornstraat in de wijk Tuinzigt. Depla, toen net burgemeester van deze stad, reageerde geschokt en ging direct ter plaatse om met bewoners en ondernemers te praten. Afgelopen zaterdagmiddag, rond de klok van zes uur, vond opnieuw een schietincident plaats, weer tussen winkelend publiek. Deze keer op de Haagweg, aan de stadskant.

Winkelgebied

De 53-jarige eigenaar van de GSM Specialist op de Nieuwe Haagdijk werd vanuit een rijdende auto beschoten. Het slachtoffer is gewond opgenomen in het ziekenhuis. De dader of daders zijn nog voortvluchtig. De politie verzamelt camerabeelden. Depla, net terug van vakantie: "Schietpartijen zijn altijd zeer ernstig. Maar in een druk winkelgebied levert dit extra gevaar op. Jij, ik, allemaal hadden we hier kunnen lopen." Depla: "Verhoudingsgewijs is het wapenbezit in de politieregio Midden- en West-Brabant groot. En de drempel om wapens te gebruiken in verblijfsgebieden, waar mensen bij elkaar komen, lijkt omlaag te gaan. Dat baart zorgen. Dit raakt de samenleving. Het is zaak niet weg te kijken, maar hier samen een halt toe te roepen." Hij doet daarom een dringend beroep op getuigen zich te melden bij politie. "De impact van dit soort incidenten is groot. Ik roep mensen op mee te werken. Het is nu alle hens aan dek om de daders op te sporen. We moeten beseffen dat wapenbezit ons allemaal raakt."

Begin dit jaar uitten de burgemeesters in West-Brabant al hun zorg over het grote aantal moorden in de regio, te verklaren door een 'cultuur van wapengebruik' onder criminelen. De onderwereld zou volgens de burgemeesters, die pleitten voor meer rechercheurs, steeds sneller naar de wapens grijpen. Vorig jaar werden in West-Brabant 16 moorden gepleegd, meer dan in Amsterdam (de teller staat dit jaar op drie). De politie heeft de omvang van het wapenbezit in de regio in onderzoek.

Lees woensdag meer in BN DeStem. 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
27 stemmen