Volledig scherm
© Thinkstock

Buitengebied Midden-Brabant krijgt in januari al glasvezel

GILZE EN RIJEN / BAARLE-NASSAU - De kogel is door de kerk. Midden-BrabantGlas begint op 14 januari met de aanleg van glasvezel voor, uiteindelijk, heel Midden-Brabant. Dat hebben de leden van een van de aangesloten corporaties besloten. Gilze is het eerst aan de beurt.

De opluchting en de vreugde waren groot bij de ledenvergadering van GilzeEnRijenGlas. Deze corporatie is een van de vier in Midden-Brabant, naast Langstraat, Baarle-Nassau en Groenewoud, die via een burgerinitiatief een eigen netwerk gaan aanleggen. Dat doen ze zelf omdat grote bedrijven het niet rendabel vonden.

Solidariteit
Aanleggen van een netwerk kost een paar centen, meer dan tien miljoen euro, vandaar dat solidariteit en gezamenlijke aanpak een voorwaarde is. Maar dan heb je, nota bene in het buitengebied, een internetsnelheid waar de meeste stadsbewoners een puntje aan kunnen zuigen.

Was internet vijftien jaar geleden best leuk, tegenwoordig is het onmisbaar. Daarom zien de initiatiefnemers, zonder winstoogmerk, glasvezel als een versterking van leefklimaat op het platteland. "Een woning in het buitengebied zonder internet verkoop je steeds moeilijker”, zegt directeur Joost Bol van Midden-BrabantGlas, dat namens de corporaties beheer, gezamenlijke inkoop en efficiëntie bewaakt.

Op 14 januari gaat de schop in de grond voor de aanleg van het eerste netwerk. Op het eerste verdeelstation in Gilze worden 645 bedrijven en woningen aangesloten. "In april moeten de eerste aansluitingen live zijn. Daarna volgen snel andere gebieden. Eerst richting Belgische grens, dan naar Berkel-Enschot en Haaren”, zegt Joost Bol van Midden-BrabantGlas. Gilze is het eerste van negen verdeelstations, die uiteindelijk een netwerk omvatten van meer dan 600 kilometer in Midden-Brabant.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als scootmobielen onveilig zijn moet de minister die, net als de Stint, van de weg halen

Als scootmobielen onveilig zijn moet de minister die, net als de Stint, van de weg halen

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
569 stemmen