Volledig scherm
© Thinkstock

Buit Etos-roof: € 350,-, eis twee keer vier jaar cel

BREDA/OOSTERHOUT - De officier van justitie noemt de verklaringen van de verdachten van de overval op de Etos in Oosterhout volstrekt ongeloof waardig. De raadsman spreekt van ‘veel zwakke bewijsmiddelen’.

Een tas met een nep-vuurwapen, een werkhandschoen, kentekenplaten en zwart schoeisel. Spullen die gebruikt zouden zijn bij de overval op een Etos-filiaal in Oosterhout op 11 mei.
Verder getuigenverklaringen die reppen over twee opmerkelijk verschillende daders (‘een erg lange en een kleine met Donald Ducklippen’) en een Renault Mégane die met hoge snelheid wegrijdt. En dan nog telefoontaps met vreemde gesprekken over vissen.
Volgens de raadsman van verdachte Jimmy (lengte: 2.04 m) heeft officier van justitie Eveline van Veen daarmee ‘veel zwakke bewijsmiddelen bij elkaar geveegd’. Maar zij is overtuigd van haar zaak: ,,Een ernstig misdrijf. De betrokken medewerksters hebben tot op de dag van vandaag last van wat hen is overkomen”. Ze eist niet minder dan vier jaar tegen de 30-jarige man uit Den Haag.
De tas lag in zijn kelderbox. De voorwerpen daarin lijken op de attributen van de gemaskerde overvallers. De auto die getuigen met hoge snelheid zien wegrijden bij het Arendshof, is de goudkleurige Mégane die Jimmy van zijn tante heeft geleend.
Maar koppelt hem dat snoeihard aan de overval? Dat hij vervolgens de auto terugbrengt naar zijn tante, de nummerplaten eraf schroeft en ze dubbelgevouwen mee naar huis neemt, is ook volgens de advocaat ‘raar gedrag’, maar verklaarbaar uit de paranoïde geestesgesteldheid van zijn cliënt.
De Hagenees was tot kort voor de overval bij een vriendin die vlakbij de Etos woont. Maar hij ontkent meesmuilend. ,,Er is wél een overval gepleegd, tenzij toevallig op dat moment een toneelstuk werd opgevoerd”, reageert de voorzitter van de rechtbank gevat.

Geldloper
Als de overvallers die woensdagmiddag om half drie de drogisterij aan de Arendstraat binnenstappen, is er toevallig ook een professionele geldloper. Daar hebben ze niet op gerekend. Evenmin op het feit dat het personeel niet in de winkelkluis kan. Ze blazen hollend de aftocht richting Arendshof met 350 euro kassageld.
De telefoon van de 27-jarige medeverdachte Nick uit Capelle aan den IJssel, straalt die middag een zendmast in Oosterhout aan. Hij verklaart dat ze samen zouden gaan vissen, maar dat hij ‘De Lange’ niet langs de waterkant trof. Dus maakte hij rechtsomkeert.
Volstrekt ongeloofwaardig, meent de officier en vordert ook tegen hem vier jaar. De advocaten vragen vrijspraak. Beide verdachten lopen nog in de proeftijd van andere feiten. Uitspraak 8 november.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
86 stemmen