Volledig scherm

Britse marinier die in 1945 bij Waspik verdronk, wordt herbegraven

WASPIK - De stoffelijke resten van David Williams, een Britse marinier die in 1945 om het leven kwam bij Waspik, worden op woensdag 8 juni herbegraven in Waspik. In 2010 werd het veldgraf van de soldaat gevonden. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft Williams geïdentificeerd. Dat meldt een woordvoerster van Defensie.

Williams en twee andere mariniers verdronken op 5 februari 1945 bij een bootongeluk op het Oude Maasje. Die plek lag destijds in de frontlinie, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Williams was de enige die nog werd vermist na het bootongeluk. Hij was 22 jaar toen hij verdronk.

In 2010 werd op grote schaal gezocht naar explosieven in de Overdiepse Polder bij Waalwijk. Aan de oever van het Oude Maasje werd het veldgraf gevonden. Onderzoek wees uit dat het om een Britse militair moest gaan. Na DNA-onderzoek kwam men uit bij een halfzus van Williams: Sheila.

De stoffelijke resten van de marinier worden bijgezet op de begraafplaats in Waspik. Hier liggen ook twee van zijn kameraden begraven in een graf van de Commonwealth War Graves Commission. Een detachement van de Royal Marines draagt de Britse marinier met militaire eer naar zijn laatste rustplaats. Het Korps Mariniers verzorgt tijdens de ceremonie de muziek.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
554 stemmen