Volledig scherm
Scheidsrechter Van der Heijden is net tegen de grond gewerkt.

Bredase voetbalvereniging Barça weer in opspraak

BREDA – De Bredase voetbalvereniging Barça is tijdens de promotiewedstrijd in de vierde klasse van het amateurvoetbal tegen Irene ’58 uit Den Hout opnieuw in opspraak geraakt. Tijdens de met 0-9 verloren wedstrijd kregen twee Barça-spelers de rode kaart van scheidsrechter Theo van der Heijden. Een van de gestraften duwde de scheidsrechter omver.

Een van de spelers (Richel Nicia) kreeg direct rood van de leidsman na commentaar op diens leiding. De tweede speler (Sydney Raphaela) kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding. Bij het opstaan duwde hij de scheidsrechter omver met zijn hoofd. Vanwege oplopende emoties legde de scheidsrechter de wedstrijd tien minuten stil.

Voor de Bredase ploeg, die het eerste duel in het tweeluik met 2-3 had gewonnen, verliep de wedstrijd dramatisch. Binnen enkele minuten keek de ploeg van trainer Fouzi Mesaoudi tegen een 0-2- achterstand aan, halverwege de wedstrijd was het al 0-4 en waren de promotiekansen voor de Bredanaars zo goed als verkeken.

Heet middagje
Na rust ontspoorde het duel. "Na rust was de wedstrijd gespeeld. We hadden ons voorbereid op een heet middagje in Breda, maar door het scoreverloop is dat honderd procent meegevallen”, zegt Jos van den Kieboom, secretaris van Irene’58.

"Zeker toen ze met negen spelers kwamen te staan, was het een onbegonnen zaak. Daarna werd elke beslissing van de scheidsrechter aangevochten”, omschrijft de secretaris de sfeer na rust binnen de lijnen. "Onvriendelijkheden aan het adres van onze spelers en supporters bleven achterwege. Overigens vind ik dat de scheidsrechter een goede wedstrijd floot. Na de onderbreking wilde hij per se doorspelen."

Trainer Fouzi Mesaoudi is in oktober 2015 ingestapt bij de Bredase club. Hij vertelt dat hij er enorm van baalt dat het uitgerekend in de laatste wedstrijd van het jaar zo fout gegaan is. Hij zegt dat een groot deel van zijn selectie er in het begin van de wedstrijd kennelijk wat makkelijk over dacht.

Hartelijk welkom
"En dat nadat wij een week lang goed getraind hadden en de puntjes op de i hadden gezet. Ik moet trouwens zeggen dat wij in de eerste wedstrijd bij Irene '58 heel hartelijk verwelkomd werden. Dat is echt een compliment waard. Des te treuriger dat het dan in de tweede wedstrijd bij ons fout gaat. Gelukkig niet door de supporters die in het verleden nog wel eens voor problemen zorgden want die hebben zich nu keurig gedragen." 

Mesaoudi zegt dat hij zijn spelers na een slecht begin en een 0-4- achterstand bij rust in de kleedkamer stevig toegesproken heeft. "Ik was kwaad want ik vind dat het nooit aan je instelling mag liggen als je verliest en dat gebeurde nu wel. En ze gingen daarna met meer gif en meer passie het veld in."

Kopstoot
Dat een van zijn spelers na tweede gele kaart kon vertrekken en een ander direct rood kreeg voor een Zidane-achtige kopsstoot richting de scheidsrechter was volgens Mesaoudi terecht. "Hoewel ik erbij moet zeggen dat een van die spelers ook wel een beetje gezocht werd door de scheidsrechter. Na die twee rode kaarten ben ik het veld ingerend om andere spelers tot rust te manen die de scheidsrechter wilden provoceren. Ik zou het terecht vinden als de KNVB sancties oplegt. Wij hebben een intern gesprek over de mogelijkheid dat wij ook als club sancties opleggen. Want dit kan zo niet. Ze benadelen immers niet alleen zichzelf maar ook de club." 

Scheidsrechter Van der Heijden heeft inmiddels aangifte gedaan. "Niet vanwege letsel, want dat is er niet. Ik volg met de aangifte gewoon een advies van de KNVB. Want als er zoiets gebeurt en je doet geen aangifte dan is er officieel niets gebeurd."

Feest vieren
Hij betreurt de incidenten in Breda van afgelopen weekeinde. "Want bij zo'n wedstrijdje hoop je dat iedereen een fijne wedstrijd heeft. Niet alleen de spelers maar ook de scheidsrechter en zijn assistenten. En dit keer was het niet leuk. De wedstrijd is heel vervelend verlopen."

Van der Heijden zegt dat er tot de 52e minuut eigenlijk niets aan de hand was. "Daarna waren mensen van Barça prikkelbaar. Zij waren de wedstrijd begonnen met de gedachte dat zij er al bijna waren. En dan sta je na 1 minuut 40 al met 2-0 achter. Ik snap dat mensen liever feest vieren na winst dan dat ze verliezen. Maar bij sport horen nu eenmaal zowel winnen als verliezen."

Mooie hobby
De arbiter noemt fluiten 'een heel mooie hobby'. "En een incident zoals dit gaat daar ook niets aan veranderen. Ik ga bepaalde wedstrijden hierna ook niet ontlopen. Of ik me bedreigd heb gevoeld? Laat ik het zo zeggen: na een afkoelingsperiode heb ik niet alleen zelf maar ook mijn assistenten besloten om de wedstrijd gewoon af te maken. Dat zegt denk ik genoeg."

De tuchtcommissie van de KNVB gaat het voorval op de korte termijn (binnen 1 á 2 weken) beoordelen en daarbij worden de reeks incidenten uit het verleden uiteraard meegenomen.

De voetbalbond geeft aan Barca ‘al een tijdje op de radar te hebben’.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
181 stemmen