Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bredase veelpleger zit al 160 dagen vast voor diefstal van zakje M&M’s uit auto

BREDA - De strafzaak tegen een Bredase veelpleger die al 160 dagen vast zit voor de diefstal van een zakje M&M’s kreeg maandag  een verrassende wending. De man bekent onverwacht een hele reeks auto-inbraken en vernielingen. En zijn advocaat vraagt feitelijk een hogere ‘straf’.

De verdachte heeft een strafdossier van welgeteld 39 pagina’s. Een ‘ouderwetse’ heroïnejunk die al bijna de helft van zijn 52-jarige leven verslaafd op straat rondzwalkt. Opname in een inrichting voor veelplegers heeft weinig soelaas geboden.

In de vroege ochtend van 22 december 2015 is hij weer op strooptocht in Breda. Een getuige ziet vanuit zijn woning een man met een zaklamp bij een groot aantal geparkeerde auto’s aan de J.F. Kennedylaan naar binnen schijnen. Twee keer ziet hij het licht ook in een auto bewegen. Hij belt de politie. Bij zijn aanhouding heeft de verdachte een zaklamp en een schroevendraaier op zak. En de buit van die avond: een zakje M&M’s. Naast hem op de grond ligt een Tom Tom.

Advocaat Barry van de Luijtgaarden wil in een gloedvol betoog aanvoeren dat de verdachte daarmee niet alles zomaar in de schoenen kan worden geschoven. Immers, hij was in het donker niet goed herkenbaar. Maar voor de raadsman van wal kan steken, bekent zijn cliënt de hele reeks auto-inbraken en vernielingen van die nacht. En mompelt: "Zo kan ik ook niks meer van mijn leven maken.” 

De officier vordert een straf gelijk aan het voorarrest. Plus nog 60 dagen vanwege een proeftijd. In het belang van zijn cliënt vraagt de raadsman die laatste straf nog niet uit te voeren maar de voorwaarden juist aan te scherpen: reclasseringstoezicht en zo nodig opvang in een speciale woonvoorziening.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
537 stemmen