Volledig scherm
Fred Reinerie als Esther Hofman: "Ik zoek de grootste, stoerste vent uit en leg dan even een hand op zijn arm." FOTO Julia Pelealu

Bredase travestiet 40 jaar in het vak: 'Esther is een haaibaai hoor, vergis je niet'

BREDA - Zijn kledingkast telt nu meer dan 300 jurken en tig paar schoenen. Deze maand is het veertig jaar geleden dat Fred Reinerie (60) zich - binnen de beslotenheid van de Bredase Venice Bar - voor het eerst als Esther Hofman aan de wereld toonde.

Vertwijfelde gezichten in de zaal: is het nou écht een vrouw of toch niet? Al veertig jaar brengt Esther Hofman haar publiek in verwarring. Haar muzikale repertoire past ze aan al naargelang het feest. Van smartlap tot disco en van pop tot rokerige jazzklassiekers en, uiteraard, líve gezongen.

Daar tussenin is er standaard veel ruimte voor improvisatie en interactie met het publiek. Met een al te opzichtig bloesje vooraan in de zaal gaan staan, kan gevaarlijk zijn. Vilein en scherp van tong staat de diva haar mannetje. Zodra de pruik op gaat, verschijnt de diva.

"Esther is een haaibaai hoor, vergis je niet", zegt Fred. "Ze is een kreng op een leuke manier. Grote kerels, bouwvakkers en grondbewerkers, zijn als was in haar handen. Wanneer ik optreed bij een feestje van een aannemersbedrijf, zoek ik de grootste en stoerste vent uit en leg even mijn hand op zijn arm. 'Wij gaan zo even samen een nummertje doen', zeg ik dan met een knipoog."

Tijdens de Keerweer Parade (komend weekend tijdens de Rotterdam Pride) zal er ruim worden stilgestaan bij het jubileum. "We maken er zondag een extra groot feestje van".

Esther Hofman in 2015.

Esther Hofman in 1990.

Poll

Niet AZ of PSV, maar Willem II wordt dit seizoen tweede in de eredivisie

Niet AZ of PSV, maar Willem II wordt dit seizoen tweede in de eredivisie

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
62 stemmen