Volledig scherm
Islam Siraji. © Joyce van Belkom

Bredase Siraji veroorzaakt hype met reactie op 'Islam Uitzwaaidag'

BREDA - Nee, Islam Siraji (23) weet niet of er echt mensen op het vliegveld van Brussel stonden om haar uit te zwaaien. „Ik ben in een rechte lijn naar de gate gerend”, lacht ze. Bovendien: „Ben ik expres een beetje wazig geweest over mijn vertrektijd.”

De Bredase rechtenstudent had niet kunnen vermoeden wat haar simpele reactie op Facebook voor uitwerking kon hebben. Islam lag dit weekend in bed een beetje te Facebooken toen haar oog op een bericht op haar tijdlijn viel. Sonya Bethare, een PVV-aanhangster, had een evenement aangemaakt: de Islam Uitzwaaidag. Die moest plaatsvinden op 15 maart 2017, niet toevallig de dag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Islam: „Het viel me op dat Islam met een hoofdletter was geschreven. Zoals mijn naam. Ik ging maandag op vakantie. Dus schreef ik, een beetje een opwelling, een reactie.” ‘Islam meldde: „Superlief, dit initiatief. Had absoluut niet gehoeven, ik bloos ervan. Ik vertrek aanstaande maandag met vakantie, als iedereen bij de juiste (uitzwaai)terminal richting Marokko aanwezig kan zijn (...) doe ik of ik heel verrast ben.”

Duizenden reacties
Haar reactie werd een hit. Duizenden reacties volgden op de Facebook-pagina van Sonya Bethare. Vol humor bedankten moslims Sonya voor haar geweldige gebaar, zo vlak voor hun vakantie, om hen uit te komen zwaaien. Weer anderen meldden dat ze het supertof van Sonya vonden dat ze een vakantie voor hen organiseerden. Een enkeling vond het wel zielig dat het alleen voor moslims was. Zo stroomden de reacties en werd het initiatief van Sonya volkomen omgedraaid.

Siraji: „Door de draak te steken met het Facebookbericht is het wel gelukt bruggen te slaan. Ik heb superleuke reacties gekregen. Van jong, oud, moslim, niet-moslim, van alle kanten. Er is zelfs een initiatief geweest om mij een ‘welkom terug, zwaaidag’ te geven.”

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
592 stemmen