Volledig scherm
Bredase koetsier jordy Joosen op Prinsjesdag

Bredase koetsier op Prinsjesdag: 'De koning kwam langs om de paarden te bedanken'

DEN HAAG / BREDA - Jordy Joosen is de vierde generatie van de koetsiersdynastie uit Breda. Hij begeleidt vandaag de 'tweede' koets op Prinsjesdag, met prins Constantijn en prinses Laurentien. 

Dinsdag vertrekt Jordy Joosen al voor dag en dauw vanuit De Rith naar Den Haag. De jongste telg van de bekende Bredase koetsiersdynastie loopt mee met de koninklijke stoet op Prinsjesdag en moet zich om 5.00 uur melden. "Ik beschouw het wel als een hoogtepunt dat ik hiervoor gevraagd ben", zegt de 21-jarige Bredanaar.

Koetsier
Voor Jordy heeft er nooit enige twijfel bestaan, hij wilde in de voetsporen treden van zijn vader, opa en overgrootvader en ook koetsier worden. Hij koos er eerder dit jaar wel voor om zijn heil elders te zoeken.

"Heineken benaderde me, ze zochten een koetsier voor hun bierwagens. Daarmee doen ze tv-opnames, gaan ze reclame rijden in de binnenstad van Amsterdam. Met shires, het grootste paardenras ter wereld, die wegen wel duizend kilo."

Vader Hans ging akkoord. "Hij zei: 'Je kan altijd nog thuis in de zaak komen, maar het is goed om eerst ergens anders de boel te verkennen.' Het is beter voor mezelf, zeker qua netwerk. Dat zie je nu, van het een kwam het ander."

In maart trad hij in dienst van de bierbrouwer, vervolgens kreeg hij een vorstelijk verzoek, vanuit de Koninklijke Stallen. Of hij een paar keer mee wilde doen met de oefensessies voor Prinsjesdag. Dat leidde weer tot de vraag of hij daadwerkelijk mee wilde lopen op de derde dinsdag van september. Dat wilde hij maar wat graag.

Joosen maakt deel uit van een heel 'leger' van koetsiers en begeleiders.

Volledig scherm
Bredase koetsier jordy Joosen op Prinsjesdag
Volledig scherm
Bredase koetsier jordy Joosen op Prinsjesdag

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
545 stemmen