Volledig scherm
© Thinkstock

Bredase jurist Emin Schijlen: 'Huurders betalen vaak te veel aan makelaars'

BREDA - Mensen die een woning willen huren in Breda via een verhuurmakelaar, betalen daar vaak nog te hoge kosten voor. Dat zegt jurist Emin Schijlen, die circa vijftien mensen in Breda en omgeving bijstaat die bemiddelingskosten terugeisen van makelaars.

Verkapte bemiddelingskosten
Ook enkele makelaars zelf zeggen dat ze 'uit de markt' horen dat er in Breda bedrijven zijn die nog steeds verkapte bemiddelingskosten vragen.

Op landelijk niveau zegt een woordvoerder van huurdersvereniging Woonbond dat er maandelijks 'tientallen klachten' binnenkomen over het vragen van te hoge bedragen door makelaars.

Volgens een arrest van oktober 2015 van de Hoge Raad mogen makelaars geen bemiddelingskosten vragen aan mensen die zelf een huurwoning hebben gevonden in het aanbod van de bemiddelaar.

Gebruikelijk
Voorheen was het gebruikelijk dat bedragen ter hoogte van (een deel van) de maandhuur werden gevraagd.

De term bemiddelingskosten gebruiken bedrijven meestal niet meer, zegt de woordvoerder van de Woonbond. "Als het nu gebeurt, is het meer verkapt, door termen te gebruiken als inschrijfkosten of renting fee."

Dat laatste zegt ook jurist Schijlen. "Soms lopen de kosten op tot zevenhonderd euro en die zijn dan opgebouwd uit posten als inschrijving, onderzoek en administratie."

Schijlen staat mensen bij die te veel betaalde bedragen terugeisen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om mensen die de kosten hebben betaald vóór de uitspraak van de Hoge Raad. "Het gaat moeizaam om het geld terug te krijgen. Pas als je gaat procederen, komen bedrijven over de brug."

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1205 stemmen