Volledig scherm
Charles van der Voort is per 1 januari 2016 nieuwe hoofdofficier van justitie Zeeland-West-Brabant. © ron magielse / hetfotoburo

Bredase hoofdofficier 'verdedigt reputatie' Van Delft

BREDA - De zaak rond de geschorste officier van justitie Lucas van Delft blijft de gemoederen ook binnen het justitiële apparaat bezighouden. Dinsdag heeft de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort een boze brief gestuurd naar het kabinet van de rechter-commissaris (rc) in Breda.

De OM-baas vindt dat de rc's hun boekje verre te buiten zijn gegaan door onlangs in een brief aan advocaten te stellen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of Van Delft door 'zijn geestelijke gezondheidstoestand' fouten heeft gemaakt in lopende strafzaken. Daarmee suggereren ze volgens hem dat het OM ervan uit gaat dat de crimefighter overspannen is, maar die informatie, zo schrijft hij, 'is in elk geval niet juist'. Van der Voort spreekt van 'onjuiste berichtgeving' waardoor 'Van Delft als persoon onnodig zou kunnen worden beschadigd'.

OM-woordvoerster Martine Pilaar stelt in een nadere toelichting dat het OM 'niet ziet dat het mis is met de geestelijke gezondheid van Van Delft'. Weliswaar heeft de crimefighter toegegeven dat hij onder grote druk van het vele werk, in de fout is gegaan door anoniem de politie te melden dat hij geliquideerd zou worden. "Maar dat betekent nog niet dat hij langdurig overspannen is."

Wel klopt het volgens Van der Voort dat het OM de strafzaken van Van Delft 'nader laat bezien op onvolkomenheden'. Dat gebeurt volgens hem louter 'uit oogpunt van zorgvuldigheid', niet omdat er aanwijzingen voor zijn.

Advocaat Taco van der Dussen is blij met de reactie van de hoofdofficier. "Eindelijk iemand die de reputatie van Van Delft beschermt. De brief van de rc's was erg prematuur. Mijn cliënt is even door het ijs gezakt. Maar hij is gekke Henkie niet!" De officier is volgens zijn advocaat 'overbelast' en loopt daarom bij de Arb0. "Hij is geschorst door het College van procureurs-generaal 'in het belang van de dienst'. Zo lang hij ziek thuis zit en er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt, wil het college niet dat hij gebruik kan maken van zijn bevoegdheden."

Advocaten uit lopende rechtszaken hebben vorige week aangekondigd dat ze gaan onderzoeken of de crimefighter daarin fouten heeft gemaakt. Eerder lekte uit dat Van Delft een prepaid simcard bij Mediamarkt had gekocht om via Meld Misdaad Anoniem de politie anoniem over de liquidatieplannen te tippen.

Volledig scherm
© Omroep Brabant
  1. Amerika rouwt na de dood van basketballegende Bryant die 20 jaar lang de held van Los Angeles was

    Amerika rouwt na de dood van basketbal­le­gen­de Bryant die 20 jaar lang de held van Los Angeles was

    Binnen enkele uren na het bericht dat een van de grootste basketbalspelers allertijden is omgekomen bij een helikoptercrash, staat een groot paars bloemstuk voor het Staples Center in Los Angeles. In die arena ging Kobe Bryant in 2016 met pensioen na een carrière van 20 jaar bij de lokale Lakers. Het zou feest moeten zijn rond het stadion – daar worden vanavond de Grammy’s uitgereikt. Maar de sfeer is in één klap omgeslagen.

Poll

De excuses van de premier over het handelen van de overheid tijdens de Holocaust zijn just in deze tijd zinvol.

De excuses van de premier over het handelen van de overheid tijdens de Holocaust zijn just in deze tijd zinvol.

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
351 stemmen