Charles van der Voort is per 1 januari 2016 nieuwe hoofdofficier van justitie Zeeland-West-Brabant.
Volledig scherm
Charles van der Voort is per 1 januari 2016 nieuwe hoofdofficier van justitie Zeeland-West-Brabant. © ron magielse / hetfotoburo

Bredase hoofdofficier 'verdedigt reputatie' Van Delft

BREDA - De zaak rond de geschorste officier van justitie Lucas van Delft blijft de gemoederen ook binnen het justitiële apparaat bezighouden. Dinsdag heeft de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort een boze brief gestuurd naar het kabinet van de rechter-commissaris (rc) in Breda.

De OM-baas vindt dat de rc's hun boekje verre te buiten zijn gegaan door onlangs in een brief aan advocaten te stellen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of Van Delft door 'zijn geestelijke gezondheidstoestand' fouten heeft gemaakt in lopende strafzaken. Daarmee suggereren ze volgens hem dat het OM ervan uit gaat dat de crimefighter overspannen is, maar die informatie, zo schrijft hij, 'is in elk geval niet juist'. Van der Voort spreekt van 'onjuiste berichtgeving' waardoor 'Van Delft als persoon onnodig zou kunnen worden beschadigd'.

OM-woordvoerster Martine Pilaar stelt in een nadere toelichting dat het OM 'niet ziet dat het mis is met de geestelijke gezondheid van Van Delft'. Weliswaar heeft de crimefighter toegegeven dat hij onder grote druk van het vele werk, in de fout is gegaan door anoniem de politie te melden dat hij geliquideerd zou worden. "Maar dat betekent nog niet dat hij langdurig overspannen is."

Wel klopt het volgens Van der Voort dat het OM de strafzaken van Van Delft 'nader laat bezien op onvolkomenheden'. Dat gebeurt volgens hem louter 'uit oogpunt van zorgvuldigheid', niet omdat er aanwijzingen voor zijn.

Advocaat Taco van der Dussen is blij met de reactie van de hoofdofficier. "Eindelijk iemand die de reputatie van Van Delft beschermt. De brief van de rc's was erg prematuur. Mijn cliënt is even door het ijs gezakt. Maar hij is gekke Henkie niet!" De officier is volgens zijn advocaat 'overbelast' en loopt daarom bij de Arb0. "Hij is geschorst door het College van procureurs-generaal 'in het belang van de dienst'. Zo lang hij ziek thuis zit en er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt, wil het college niet dat hij gebruik kan maken van zijn bevoegdheden."

Advocaten uit lopende rechtszaken hebben vorige week aangekondigd dat ze gaan onderzoeken of de crimefighter daarin fouten heeft gemaakt. Eerder lekte uit dat Van Delft een prepaid simcard bij Mediamarkt had gekocht om via Meld Misdaad Anoniem de politie anoniem over de liquidatieplannen te tippen.

Volledig scherm
© Omroep Brabant

Poll

In de supermarkt voel ik me nu niet meer op mijn gemak.

In de supermarkt voel ik me nu niet meer op mijn gemak.

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
518 stemmen