Volledig scherm
Premiere van documentaire over John Jansen Foto Palko Peeters

Bredase ex-crimineel wil jongerenopvang in Koepel, applaus na afloop van première

BREDA - Ex-topcrimineel John Jansen, in de jaren '90 verbonden aan de beruchte en gewelddadige Juliëtbende, ziet in De Koepel, waar hij ooit gevangen zat, een ideaal onderdak voor kwetsbare jongeren. Jansen doet de ontboezeming in de documentaire die zijn naam draagt: John Jansen. De voorpremière van de film, van de hand van filmmaker Jay Oliveira (Karmic Pro Media), was maandagavond te zien in Pathé Breda.

De twee uur durende film trok een volle zaal. Geen hotemetoten, geen celebraties uit de filmwereld. Nee, want het is een film met een stevige rand. Een film waarin de oud-crimineel die in de jaren '90 verbonden was aan de gewelddadige en beruchte Juliëtbende een boekje open doet.

Twaalf jaar vastgezeten, twee keer ontvoerd, ontsnapt aan een bomaanslag, ripdeals. Neergeschoten in Kruiningen door de politie, na een zoveelste bankoverval. Handel in xtc-pillen, waarbij het om miljoenen guldens ging.

"Mijn leven is een film", zegt Jansen op zeker moment, een jaar lang gevolgd door Oliveira. Het was geen makkelijke film, zegt de filmmaker als hij samen met Jansen op de rode loper de bioscoop betreedt.

De documentaire biedt een mengeling aan gevoelens: de keiharde criminaliteit en Jansen in de laatste jaren als weldoener. Hij zet zich in voor daklozen, deelt geld uit op straat aan de armsten, helpt de voedselbank en zorgt voor sinterklaascadeaus voor kinderen (dat laatste komt overigens niet terug in de film). Je kunt het slechter treffen met een ex-crimineel, zou je zeggen.

De film oogst na afloop dan ook een bescheiden applaus.

Lees het hele verhaal dinsdag in BN DeStem

Volledig scherm
Premiere van documentaire over John Jansen Foto Palko Peeters
Volledig scherm
In Pathé Breda vind de voorpremiere plaats van de film John Jansen. Hier komt John (groene jas) aan op de rode loper.Links filmmaker Jay Oliveira. Foto René Schotanus/Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1301 stemmen