Volledig scherm
Tom&Jame: "Wie begint met draaien, is echt gezegend met een omgeving als de Bredase dj-scene. Die saamhorigheid onder dj's kom je elders in het land niet snel tegen." foto GerardHenninger.com

Bredase DJ's: Met z'n tweeën groter dan Afrojack

Breda dankt zijn status als #1 DJ Capital aan een handjevol dj's die even euforisch als oververmoeid de wereld rondreizen. Wie zijn deze jongens? Vandaag: Tom & Jame.

BREDA - Ze komen net terug uit Bangkok, waar ze een eigen clubnight draaiden voor een paar duizend fans. Maar het meest onwerkelijke moment vond eerder die dag plaats.

Tom: "We zijn niet echt van die types die alleen maar op vliegvelden en hotelkamers hangen, dus als we ergens spelen, proberen we altijd iets van de omgeving te zien. Deze keer liepen we door Bangkok, langs een of ander zwembad. En wat denk je? Hoorden we daar opeens ónze muziek. Een van de badgasten had zo'n draagbaar speakertje meegenomen. Ik ging naar hem toe en zei: Hé man, je bent gewoon een nummer van ons aan het draaien!"

Jame (lachend): 'Je had het gezicht van de gozer moeten zien. Hij keek ons net zo verbaasd aan als wij hem. Het is ook een bizarre situatie natuurlijk. Je maakt een track, ergens in je vertrouwde studioruimte in Nederland, en dan hoor je het een paar weken later terug langs een zwembad in Bangkok. In een stad met acht miljoen bewoners. What are the odds?"

Oscars
Als we het dj-duo spreken, zijn de boys net terug uit Thailand. Een Skype-verbinding naar hun studio in Amsterdam bleek de handigste manier van communiceren, want de jongens zijn al genoeg onderweg geweest de laatste dagen.

Achter de naam Tom gaat de 25-jarige Thomas Wijnenga schuil. Hij komt uit Oosterhout en kwam via zijn studie Economie in de hoofdstad terecht. Zijn eerste meters als dj maakte hij als 16-jarige in de Veerse discotheek Oscars - prima leerschool, zelfs wereldster Afrojack stond er weleens achter de draaitafels.

Tom & Jame presenteerden zich in het begin van het carrière als Bredaas DJ-duo, ondanks dat Jame (Jaime Linde, 22) uit Wageningen komt. Maar, vertelt Tom, hij is gelukkig al behoorlijk ingeburgerd als Brabander.

Jame: "Da kende wel zegge, jao. Wie begint met draaien, is echt gezegend met een omgeving als de Bredase dj-scene. Als relatieve buitenstaander kan ik bevestigen dat het een warm bad is. Die saamhorigheid onder dj's kom je elders in het land niet snel tegen. Iedereen helpt elkaar in Breda. Het is letterlijk: 'Als we gaan, dan gaan we met z'n allen'. Daarnaast heeft de stad natuurlijk veel bekendheid in de internationale dancescene. Daar is het: What the hell is Weekeningen? Maar Breda kennen ze allemaal dankzij de vele top-dj's.

Lees het hele artikel in BN DeStem van donderdag. Deze zomer portretteert BN DeStem een aantal internationaal bekende dj's uit Breda. Volgende week: R3HAB.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
794 stemmen