Volledig scherm
© Thinkstock

Bredase advocatuur schiet op geschorste collega Bart Visser: 'Tijd dat hij opdondert'

BREDA - Mr. Bart Visser was al eens mikpunt van spot tijdens het Bredase advocatencabaret. In bijzijn van rechters en officieren van justitie die dagelijks met hem te maken hebben, werd Visser weggezet als graaier en klantenronselaar.

"Zijn naam werd in die sketch niet genoemd, maar iedereen wist dat het over Visser ging", zegt een collega die erbij was en zelf wel eens heeft gedreigd Visser over zijn bureau aan de Bredase Sophiastraat te trekken. "Oncollegiaal en onfatsoenlijk. Hij paaide cliënten met geld om over te stappen. Dat gebeurt al jaren, maar dat kan niemand zwart-op-wit aantonen."

De betwiste advocaat ontkent en slaat terug: "De advocatuur in Breda is een slangenkuil c.q. wespennest die heerst en werk verdeelt. Mij, maar ook anderen, moeten ze niet."

Overtreding

Wel geeft Visser een andere, voor de advocatuur onvergeeflijke overtreding van de gedragsregels toe. Hij voerde een procedure om uitbetaling van verzekeringsgeld namens zijn vriendin en verzweeg dat zij zijn levensgezel is. De advocaat is daarvoor vier weken geschorst door het Hof van Discipline in Den Bosch. Die schorsing gaat 16 augustus in.

De deken van de Orde van Advocaten in Zeeland/West-Brabant, mr. Emilie van Empel, verklaarde dat in het verleden zeker tien tuchtrechtelijke uitspraken tegen Visser zijn gedaan, terwijl een aantal klachten nog steeds in onderzoek is.

Als BN DeStem vijf van de ongeveer dertig strafrechtadvocaten spreekt die Bart Visser regelmatig tegenkomen in het Bredase gerechtsgebouw, levert dat vijf maal ongehoord forse kritiek op.

"Die man is een ramp voor zijn cliënten en besmeurt onze naam als advocaten." "Ik had geld van hem tegoed en moest dat voor de Raad van Discipline afdwingen." "Ik ging ooit op celbezoek bij een van mijn cliënten in De Koepel en trof daar toen Visser aan die hem wilde afpikken." "Hij betaalt mensen in de gevangenis vijftig euro als ze hem een nieuwe cliënt aanbrengen." "Dit speelt al een jaar of tien: het wordt echt tijd dat hij opdondert."

De gewraakte strafpleiter ontkende tegenover de Orde van Advocaten dat hij klanten zou hebben geronseld.

De collega's die nu anoniem hun beklag over hem doen, zijn stuk voor stuk overtuigd dat zulks wel is gebeurd. "Iedereen weet het, maar het is lastig te bewijzen", zegt een advocaat die 'liever geen tijd besteedt aan die meneer'. "Maar iedereen hoopt dat ooit een definitieve verbanning volgt."

poll

Lokaal grijpt de macht, dat is niet goed voor West-Brabant

Lokaal grijpt de macht, dat is niet goed voor West-Brabant

  • Eens (29%)
  • Oneens (71%)
801 stemmen