Volledig scherm
© AD | Bonne Kerstens

Bredanaar met trompet zweept Oranjemenigte op in Rio

Wie zaterdag goed luisterde tijdens de Olympische hockeywedstrijd tussen de mannen van Nederland en Argentinië, moet hem hebben gehoord: de man met de trompet die om de zoveel tijd een catchy deuntje inzette. Het is de 55-jarige Jaap Dietz uit Breda, en hij is met zijn trompet al lang geen onbekende meer op grote sporttoernooien.

De gouden trompet van Jaap heeft al heel wat gezien van de wereld. Drie keer ging het instrument al mee naar een EK of WK Voetbal, onder meer naar Zuid-Afrika, en dit is de vierde keer dat de in oranje uitgedoste Bredanaar met zijn instrument op een olympische tribune zit.

De Nederlandse supporters om hem heen vinden het maar wat leuk dat Jaap, in het dagelijks leven onder meer eigenaar van een studentenuitzendbureau, elke keer 'Hup Holland Hup', het Wilhelmus of 'Kom van dat dak af' inzet. Er wordt dan ook luidkeels op alle oranjetribunes meegezongen.

Volle bak
Maar of de tegenstander het ook kan waarderen? ,,Die Argentijn voor me had er flink de pest in", vertelt Jaap vanaf de zonovergoten tribune in Rio de Janeiro. ,,Maar ach, hij went er maar aan. Ik tetter hem gewoon volle bak in zijn oor."

Om de Argentijnen, die op dat moment nog met 3-1 achterstonden, nog wat extra zout in de wonden te strooien besluit Jaap 'Don't cry for me Argentina' in te zetten. De Argentijnen kunnen er niet om lachen. Baten mocht het trouwens ook niet; Nederland speelde uiteindelijk 3-3 gelijk.

Ducttape
Helemaal ongeschonden is de trompet de afgelopen toernooien niet gebleven. ,,Tijdens het vorige WK Voetbal in Brazilië is er iemand op gaan staan, maar gelukkig kon ik hem met wat moeite weer uitdeuken", vertelt Jaap.

Wie goed kijkt, ziet ook dat de trompet met wat ducttape aan elkaar hangt. Het geluid is er echter niet minder op geworden. Bang dat hij een keer een tik krijgt, is hij niet. ,,Met hockey gebeurt dat niet. Maar tijdens voetbalwedstrijden let ik wel wat meer op. De mensen, die zijn met voetbal gewoon wat emotioneler."

Wie zin heeft om Jaap als een ware Jan Klaassen op de tribunes mee te maken, moet zich gaan ophouden tijdens een van de hockey-, beachvolleybal- of roeiwedstrijden, want daar is hij van plan om de komende twee weken de Oranjemenigte flink op te gaan zwepen. Is Rio de Janeiro te ver weg? Dan kun je ook gewoon goed je oren openhouden tijdens een van de live-uitzendingen.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
790 stemmen