Volledig scherm
© Joyce van Belkom / Pix4Profs

Bredanaar loopt naar Rome na verlies dochter: 'Ik voelde haar aanwezigheid'

BREDA - Nadat zijn jongste dochter Ysabelle (19) bij een auto-ongeluk om het leven kwam, maakte Gerard van Jaarsveld uit Breda een voettocht naar Rome. Zijn ervaringen verwerkte hij in een boek. "Om anderen te helpen bij verlies."

Tot 20 september 2008 had Gerard van Jaarsveld uit Breda een rotsvast vertrouwen in de maakbaarheid van het leven. "Ik had controle, dat voelde ik." Tot die fatale ochtend in september. Zijn 19-jarige dochter Ysabelle komt om het leven bij een auto-ongeluk. 

De bodem sloeg onder zijn voeten weg. "Hier had ik geen controle over." Gerard zocht, las boeken, praatte, ging naar lotgenotenbijeenkomsten, mediteerde, maar er was meer nodig om de pijn te kunnen verweven met zijn leven.

Uiteindelijk blies hij het stof van een oud voornemen af en besloot een voettocht naar Rome te maken. Het werd een wandeling die hem slingerend langs de soms diepe valleien van de emoties voerde. "Ik voelde pijn, verdriet, wanhoop, schuld. Op de belangrijkste dag van mijn dochter was ik er niet geweest voor haar."

Maar: "De wandeling bracht meer. Bijzondere en betekenisvolle ontmoetingen, rust en contact. Meerdere malen voelde ik de aanwezigheid van Ysabelle." Heel langzaam, stap voor stap, kilometer voor kilometer hervond hij via gesprekken en ontmoetingen met zichzelf en met anderen, zichzelf. En meer.

Hij ontdekte dat hij zijn ervaringen wilde delen. Ze gebruiken om anderen te helpen bij het verweven van een verlies in hun bestaan. Eenmaal thuis zegde hij zijn baan op en richtte de stichting Zereen bij verlies op. En hij schreef een boek. Ik ben mijn dochter kwijt. Op zoek naar Ysabelle. Op 8 oktober komt het uit.

Meer informatie: zereen.nl en ikbenmijndochterkwijt.eu.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
563 stemmen