Volledig scherm
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. © anp

Bredanaar: 'Ik wil excuses Aboutaleb'

BREDA - Feyenoord-supporter Just van den Brekel (20) uit Breda vindt dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb excuses moet maken voor zijn aanhouding op 21 februari. Hij zegt dat naar aanleiding van het kritische rapport van de Nationale Ombudsman naar het optreden van de politie vlak voor de wedstrijd Feyenoord-Roda JC. 

Ruim driehonderd Feyenoordsupporters werden aangehouden tijdens een protest tegen het clubbestuur, waaronder de Bredase student.

Zwaar overdreven, vindt Just van den Brekel dat. "Dat ze ons toen tegenhielden, begrijp ik nog wel. Dat we gearresteerd werden niet."

De supporters gooiden lege dozen over het hek bij het stadion. De boodschap was dat de fans geen vertrouwen meer hebben in het bestuur. Niet meer dan een 'ludieke actie', vinden de supporters van wie de meesten lid zijn van vereniging De Feyenoorder.

Gelijk
Van den Brekel: "De onderlinge afspraak was dat we geen schade zouden veroorzaken. Dat kon ook niet, want sinds de rellen bij het Maasgebouw in 2011 staan er hoge hekken bij het stadion. De reactie van de politie was dus onnodig hard en de ombudsman geeft ons nu gelijk. Excuses van de burgemeester is op zijn plaats, maar hij komt ons tot nu toe niet tegemoet."

De Nationale Ombudsman oordeelt in het rapport onder meer dat de 'communicatie ernstig tekortschoot en dat er een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten'. De supporters werden overvallen door het optreden van de politie, stellen de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld. "Dit moet niet nog een keer zo gebeuren", zeggen ze in het rapport 'Geen winnaars'.

Hekel
Van den Brekel heeft al zeven jaar een seizoenskaart. "Ik blijf de wedstrijden van Feyenoord volgen, al heeft het bestuur nog zo'n grote hekel aan ons. De band tussen bestuur en supportersvereniging De Feyenoorder is sinds 2011 erg slecht. Ze maken ons voortdurend zwart."

Ook de politie zal Van den Brekel er niet van weerhouden om naar De Kuip te gaan. "Ze houden ons vaak staande zonder reden. Wat dat betreft gelden voor voetbalsupporters kennelijk andere regels dan voor gewone burgers."

Hij hoopt snel zijn kant van het verhaal bij de politie te kunnen belichten. "Ik heb nog steeds geen uitnodiging van de politie gehad om langs te komen voor verhoor."

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
RUST
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
858 stemmen