Volledig scherm
Stijn neemt de Candase gitarist Jimmy Willow op in Australie.

Bredanaar gaat de wereld rond op zoek naar muziek: 'Mijn wereld voelde te klein'

BREDA - De 26-jarige producer Stijn de Laat uit Breda reist de wereld rond op zoek naar muzikanten met ‘een pure passie’ voor muziek. Hij begint medio augustus een crowdfunding-campagne voor een nieuw project. Vanaf december wil hij drie maanden naar Chili en Peru.

Wat is project Passionfruit?
„Sinds 2014 reis ik rond met een cameraatje en een audiorecorder. Tijdens mijn reizen kom ik ongepland muzikanten tegen. Als ik een inspirerende artiest tref, laat ik die bijvoorbeeld een drumsolo inspelen op mijn recorder. Vervolgens laat ik een andere muzikant uit een ander land daar weer iets overheen spelen. Op deze manier neem ik laag voor laag een nummer op. Zo ontstaat er muziek gemaakt door mensen met verschillende nationaliteiten, die elkaar nog nooit fysiek hebben ontmoet. Daarnaast maak ik filmpjes over het ontstaan van die nummers.”

Waarom ben je dit gestart?
„Het idee is ontstaan uit een pure fascinatie voor muziek. Muziek gaat tegenwoordig vooral over ‘branding’. Het aantal views op YouTube of je uiterlijk zijn voor de meeste platenlabels belangrijk. Een rijke, knappe artiest staat 6-0 voor op een passievolle, arme muzikant die op een kistje op straat zit. Terwijl die laatste misschien wel beter is. Er zijn absoluut ook nog veel goede labels, ik wil ze absoluut niet aanvallen. Mijn mening is echter wel dat veel goede muziek op dit moment ondergesneeuwd wordt door een hoop bagger.”

Hoe is het begonnen?
„Mijn wereld voelde te klein. Zonder plan kocht ik in juli 2014 een enkele vlucht naar Delhi (India). Ik ontmoette daar geweldige muzikanten en kwam zo op het idee voor het project. Ik kwam verschillende keren in Thailand, Maleisië, Australië en Uganda. Ik kreeg eind 2015 malaria en moest gedwongen terug naar Nederland. In mei dit jaar maakte ik op een brommertje een roadtrip van Breda naar Barcelona. Gedurende die twee maanden kwam ik echt geweldige muzikanten tegen.“

Hoe kom je aan geld?
„Ik woon nu weer thuis om geld te besparen. Ik heb tijdens mijn reizen verschillende bijbaantjes gehad. Daarnaast zorg ik dat ik altijd goedkope vliegtickets koop. Ik probeer zo min mogelijk in hostels of hotels te slapen. Vaak kan ik bij mensen blijven slapen die ik onderweg tegenkom.”

Wat wil je in de toekomst?
„Ik wil dit mijn gehele leven blijven doen. Ook wil ik nog diverse keren gaan touren met een band, samengesteld uit mensen die ik tijdens mijn reizen heb ontmoet. Dit jaar heb ik diverse keren opgetreden in Breda en Amsterdam met een vijfkoppige band. De leden hadden elkaar nog nooit gezien en spraken verschillende talen, maar de muziek verbond.”

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen