Volledig scherm
foto Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto

Bredanaar (38) had spullen voor amfetamine in zijn woning

BREDA - Dat hij alleen maar 'spullen' had opgeslagen voor een Marokkaan en een Turk in ruil voor zijn schulden, gaat er bij de rechtbank niet in. De 38-jarige Bredanaar was wel degelijk van plan amfetamine in zijn woning aan de Spitsbergenstraat 12 te maken. 

In het souterrain stond een laboratoriumopstelling en elders in het huis werden grondstoffen en productiemiddelen voor amfetamine aangetroffen.

Bovendien vond de politie handschoenen met zijn DNA. Er was dus sprake van voorbereidingshandelingen. Ook lag op de slaapkamer een hoeveelheid amfetamine. Maar de rechtbank acht niet bewezen dat er in het pand ook daadwerkelijk drugs zijn gemaakt. De verdachte had bij zijn aanhouding al gezegd dat ze het wel hadden geprobeerd, maar dat het was mislukt.

Het drugslab werd op 23 juni 2013 opgerold na een anonieme melding. Er hangt dan een zware chemische lucht rond de woning. Als de politie arriveert, rijdt net een bestelbusje weg. Iets verderop stapt de verdachte uit. Hij en de twee in het busje worden aangehouden. Even later wordt de woning doorzocht. Volgens de advocaat gebeurde dat zonder toestemming of machtiging.

Ook zou de verdachte onrechtmatig staande zijn gehouden. Er was immers alleen een anonieme melding. Dus was zijn cliënt op dat moment nog geen verdachte.

De rechtbank verwerpt beide verweren. Maar past wel strafvermindering toe omdat de redelijke termijn voor berechting is overschreden.

De inval komt de man daarmee te staan op een werkstraf van 240 uur. Plus een celstraf van 218 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Daardoor is zijn feitelijke celstraf gelijk aan het voorarrest. 

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
107 stemmen