Volledig scherm
© René Schotanus/Pix4Profs

Breda wil nog meer dan het WK vierspan binnenhalen

BREDA - Met de parade van de zeventien deelnemende landen is het WK vierspannen in Breda woensdagavond officieel geopend. Organisator Outdoor Brabant keek tijdens de aansluitende openingsborrel nog verder vooruit.

De locatie achter de Prinsenhoeve is paradijselijk mooi. Helemaal op deze woensdagavond als de zomeravondzon het 40 hectare grote terrein met zijn evenzovele tenten aan de zuidkant van Breda kleurrijk uitlicht. „Ik sprak vanmiddag met alle aanwezige bondscoaches en ze vertelden me dat dit na Aken voor hen het mooiste evenement in de wereld is”, vertelt voorzitter Cees Meeuwis met gepaste trots.

Hoofdstad
Dergelijke geluiden had hij al eerder ontvangen. En daarom durft Meeuwis groter te denken dan dat het evenement nu al is. „Breda moet de hoofdstad van de paardensport worden”, houdt hij de aanwezigen tijdens de openingsceremonie voor. „Neem van mij aan dat iedereen de komende dagen zal ervaren hoe hoog ambitie is.” Met een glas champagne in de hand legt Meeuwis in het groots opgezette promodorp uit dat Breda voorlopig de paardenhoofdstad van Nederland wil zijn.

Horizon
„Aken passeren is lastig en duurt even, maar de nummer twee van Europa zijn, is ook niet mis. Dit WK vierspannen is het hoogst haalbare op het gebied van aangelijnd rijden. Er is nog één ding hoger: de wereldruiterspelen. Daar gaan we voor. Dat is onze stip aan de horizon.” Omdat de ambitie groot is, moet Outdoor Brabant noodgedwongen aan een verhuizing denken. Met pijn in het hart. „We organiseren dit hier op een gedoogvergunning. Het liefst zou ik hier willen blijven, maar ecologisch gezien is dat een lange weg. Vooral omdat er qua infrastructuur veel aangepast moet worden. Vorig jaar hadden we vier dagen regen en was het terrein amper begaanbaar.”

Spectaculair
Het alternatief is een permanent terrein op de Bavelse Berg. Binnen enkele maanden hoopt Meeuwis de plannen voor de nieuwe locatie te presenteren. „Met IJsbrand Chardon, viervoudig wereldkampioen en boegbeeld van de sport, stond ik al boven op de berg. ‘Ik zie het hier wel gebeuren’, zei IJsbrand. Ook de bondscoach van het eventing Martin Lips ziet een trainingslocatie met een heuvel helemaal zitten.” Vierspan rijden, blijft echter de core-business van Outdoor Brabant. „Het is vreselijk spectaculair. En van het hoogste niveau. Want vergis je niet. Dit evenement is, met een budget van 1,5 miljoen euro, veel groter en sportief belangrijker dan bijvoorbeeld Indoor Brabant in Den Bosch.”

Elitair
De vraag is of de gemiddelde Bredanaar daar ook weet van heeft. „Op dat punt valt er nog wel wat te winnen”, geeft Meeuwis toe. „Mensen denken vaak dat dit rijden met karren elitair is. Het is ook een dure tak van de paardensport. Formule 1 is nog duurder, maar niemand ervaart het als elitair. Het is gewoon puur genieten als je die karren door de waterbak ziet rijden. Met alle respect, maar dat is toch veel leuker om naar te kijken dan Anky op haar dressuurpaard?”

Kegeltjesrijden
De waterpassages maken onderdeel uit van de marathon, die zaterdag op het programma staat. Donderdag en vrijdag werken de 57 combinaties het onderdeel dressuur af. Zondag wordt het WK afgesloten met de vaardigheidsproef, ook wel het kegeltjesrijden genoemd.

Volledig scherm
Burgemeester Paul Depla, menner IJsbrand Chardon en Outdoor Brabant-voorzitter Cees Meeuwis. © René Schotanus / Pix4Profs

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
384 stemmen