Volledig scherm
© rgbstock.com

Breda wil keuze man/vrouw van formulieren hebben

BREDA - Breda is bereid om te kijken of op officiële gemeentelijke formulieren voortaan het keuzehokje man/vrouw kan worden weggelaten.

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan GroenLinks. Die partij had er enige tijd geleden naar gevraagd.

In Amsterdam is onlangs de beslissing gevallen om de sekseregistratie van de gemeentelijke formulieren af te halen. Dit naar aanleiding van een rapport van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum). Met name transgenders blijken nog wel eens moeite te hebben met de verplichting om iedere keer weer in te moeten vullen of zij man of vrouw zijn.

En dat, terwijl die vraag in sommige gevallen volledig overbodig is. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van een parkeervergunning. Daar kan zo'n hokje best worden weggelaten.

Het college is het daarmee eens en wil best alle formulieren tegen het licht gaan houden om te kijken op welke papieren zonder juridische bezwaren de man/vrouw-keuze kan worden geschrapt.

Het zal alleen wel even duren voor dat werk klaar is en de formulieren zijn aangepast, zeggen burgemeester en wethouders. Er zijn namelijk nogal veel gemeentelijke papieren. Die zijn niet één, twee, drie allemaal doorgeplozen.

Ook wil Breda best kijken of er ook op andere plaatsen in de gemeentelijke dienstverlening onnodig aan burgers wordt gevraagd naar hun geslacht.

Daarbij wijst het college wel op een addertje onder het gras. Het blijkt namelijk dat best veel burgers het beleefd vinden om met geachte heer of mevrouw te worden aangesproken.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen