Volledig scherm
EPA

Breda rijdt zich warm voor Vuelta; reële kans op etappe door West-Brabant

BREDA - De handtekeningen zijn nog niet gezet, toch steekt Breda al tienduizenden euro’s in de voorbereiding op de komst van de Ronde van Spanje, op 16 augustus 2020.

Als Utrecht de start van de Vuelta d’Espana van 2020 binnenhaalt, is Breda finishplaats van de tweede etappe op zondag 16 augustus. Het wielerpeloton maakt dan ook een ruime ronde door West-Brabant. Daarover heeft de Utrechtse organisatie afspraken gemaakt met Breda en de provincie Brabant.

Na een ploegentijdrit in Utrecht op vrijdag en de etappe Utrecht-Utrecht op zaterdag, zou op zondag de etappe Utrecht-Breda op het programma staan. Na tussensprints in Den Bosch en Eindhoven ligt de finishlijn dan in Breda.

Utrecht is al ver op streek met het binnenhalen van de Spaanse wielerronde en praatte met verschillende potentiële etappeplaatsen in Zuid-Nederland. Valkenburg was een serieuze optie, maar volgens de Utrechtse organisatie gaf de provincie Limburg de voorkeur aan nog eens een Tour-etappe.

Tijdens Serious Request in Breda spraken vertegenwoordigers van Business Peloton Utrecht (BPU) met stad en provincie en werden afspraken gemaakt over Breda als finishplaats­ en een lus door West-Brabant. ,,De Vuelta-directie vindt het aan ons om het Nederlandse deel in te vullen’’, zegt Cor Jansen van BPU. ,,Breda en Brabant hebben daar serieus oren naar.’’

De Bredase sportwethouder Paul de Beer benadrukt dat er ‘nog geen sprake is van zekerheid’. ,,Tijdens Serious Request hebben we in het Glazen Restaurant gesprekken gevoerd om de Vuelta naar Nederland te halen. En afgelopen zomer hebben we al verkenningen uitgevoerd om deze wedstrijd naar West-Brabant te trekken. We zetten mooie stapjes’’, zegt De Beer.

Hij zet daarom het komende kwartaal al enkele tienduizenden euro’s (‘serieuze middelen’) in om aan de voorbereiding voor de etappe-finish te beginnen. ,,Nu is iedereen aan het ontwaken uit het kerstreces, deze maand gaan we de boel in de steigers zetten’’, zegt De Beer. Maar hij blijft het zeggen: zekerheid over een West-Brabants Vuelta-deel in 2020 kan nog niet worden gegeven.​

Een groep wielerliefhebbers onder leiding van Walter Clement probeerde eerder de start van de Vuelta in 2015 naar Breda te halen. Een poging die jammerlijk mislukte, toen de organisatie besloot het hele Nederlandse gedeelte van de ronde te schrappen.

Utrecht heeft inmiddels ruime ervaring met het binnenhalen van grote rondes. In 2010 ging de Giro d’Italia er van start en twee jaar geleden de Tour de France.

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1119 stemmen