Volledig scherm
© Ramon Mangold

Breda op negende plaats ranglijst van ‘beste binnenstad van Nederland’

WEST-BRABANT - Breda is als negende geëindigd op de jaarlijkse ranglijst van de beste binnensteden van Nederland. Bergen op Zoom scoorde de vijfentwintigste plek. Roosendaal kreeg met een vijftigste plek toebedeeld. Den Bosch is de hoogst genoteerde Brabantse plaats. De Bosschenaren eindigde als tweede achter Maastricht. De lijst is samengesteld door ‘Atlas voor de gemeenten’.

De binnensteden zijn onder meer getoetst op bereikbaarheid, winkelaanbod, sfeer en beleving, horeca en cultuur. Breda scoorde hoog op de deelgebieden ‘sfeer en beleving’ en ‘horeca en cultuur’. De Bredase binnenstadmanager Annemiek Verstappen is niet ontevreden. “Breda streeft een positie in de top drie na en daar ga ik me ook voor inzetten. Ik vind dat Breda het al goed doet. Maar we het meer aan anderen vertellen of delen op sociale media. De familiekermis in de binnenstad bijvoorbeeld was supergaaf. Een mooi nieuw evenement. Daar waren de ondernemers in de binnenstad ook erg tevreden over.”

Traditiegetrouw
Emiel Kuijpers is citymarketeer bij Dietz Communicatie in Utrecht. “Steden met een historische binnenstad staan traditiegetrouw op een hogere positie. Om meer mensen naar de binnenstad te lokken moet je tegenwoordig meer doen als stad. Het winkelaanbod blijft immers hetzelfde of wordt minder. Door evenementen in de binnenstad te houden, lok je weer mensen naar de binnenstad.”

Volgens Verstappen heeft Breda voldoende evenementen in de binnenstad. “Vanaf 2017 zou een winterevenement nog iets kunnen toevoegen. Dit jaar hebben we in december Serious Request op de Grote Markt.”

Exclusief
Bergen op Zoom is volgens Kuijpers al een paar jaar goed bezig en richt Roosendaal zich op de lange termijn. “Breda staat eigenlijk een paar plaatsen te laag. De stad is het ‘Verhaal van de stad’ op een rij aan het zetten om zich opnieuw te kunnen positioneren.” Dat wordt volgens Verstappen nog een flinke klus. “Ik hoop dat we het scherp kunnen neerzetten. Bourgondisch en gezellig zijn wel meer steden. Maar waar onderscheidt Breda zich echt in? Waarin zijn we als stad exclusief, zodat mensen weer naar Breda komen?”

Bergen op Zoom is tevreden met de positie die de binnenstad op de ranglijst inneemt. “We doen veel aan promotie om mensen naar onze stad te lokken. Net als veel andere steden kampt ook Bergen op Zoom met leegstand in de binnenstad. Dat is best lastig. Maar onze binnenstad is populair. We horen vaak dat Bergen op Zoom een Vlaamse uitstraling heeft.”

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
525 stemmen