Volledig scherm

Breda, Oosterhout, Roosendaal en Bergen op Zoom krijgen geen extra geld om tekorten bij betaling bijstand te compenseren

BREDA - Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Oosterhout krijgen geen extra geld van staatssecretaris Jetta Klijnsma om de tekorten bij de betaling van de bijstandsuitkeringen te compenseren. Breda komt geld tekort sinds, begin 2015, de nieuwe verdeling van het bijstandsbudget van het rijk over de 400 gemeenten in Nederland van kracht werd. Door een andere verdeelsleutel hebben vooral de grotere gemeenten (50.000+) budget moeten inleveren.

Breda kreeg afgelopen jaar 58 miljoen euro om alle bijstandsuitkeringen van te betalen. Dat was bijna 5 miljoen te weinig om iedereen van een uitkering te kunnen voorzien. Dit jaar is de situatie iets rooskleuriger, maar voor de komende jaren dreigt opnieuw een miljoenentekort.

'Alle zeilen bijzetten'
De Bredase wethouder Marianne de Bie zegt niet verrast te zijn door de afwijzing van Klijnsma. "We hadden er eigenlijk al op gerekend en onze maatregelen genomen. Het lukt dus voor dit jaar, maar we moeten wel alle zeilen bijzetten."

Breda vult het bijstandsbudget aan door geld dat ze overhoudt uit de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten zijn verplicht om iedereen die in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering die ook te geven.

De Oosterhoutse wethouder Mark Vissers zegt zich grote zorgen te maken. "Niet zozeer over dit jaar, maar wel voor de langere termijn. Het moet natuurlijk wel een realistisch financieringsplan voor ons als gemeente blijven."

Zijn collega uit Bergen op Zoom, Arjan van der Wegen, sluit zich daarbij aan. "Wij komen dit jaar 2,4 miljoen euro tekort, één procent van onze begroting. Dan praat je dus over echt veel geld."

Verplicht te betalen
Uitkeringsgerechtigden hoeven niet bang te zijn dat ze hun geld niet meer krijgen. Gemeenten zijn verplicht om uit te betalen. Wethouder Vissers: "Dat zullen we ook netjes doen. Als we tekort komen, dan moet het geld ergens anders vandaan komen."

In Breda, dat de tekorten vorig jaar al zag aankomen, zijn inmiddels maatregelen genomen om het aantal mensen in de bijstand versneld terug te dringen. Aanvragers van een uitkering worden strenger gecontroleerd en jongeren krijgen te horen dat ze beter wat langer op school kunnen blijven zitten.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
618 stemmen