Volledig scherm
© Thinkstock

Breda ondersteunt woningcorporaties met twee miljoen euro voor woningen

BREDA - Breda wil de woningcorporaties in de gemeente volgend jaar met twee miljoen euro ondersteunen om zo versneld sociale huurwoningen te kunnen bouwen. De komende drie jaar moeten er in Breda duizend extra woningen van dit type bij komen.

Dit blijkt de gemeentelijke begroting 2017 die gisteren naar buiten is gebracht. "Met dit bedrag kunnen projecten vlot worden getrokken die corporaties anders misschien niet zouden kunnen realiseren", aldus wethouder van financiën, Paul de Beer.

Volgens De Beer is de financiële positie van de gemeente solide en is er ruimte voor investeringen in de stad. Op de begroting van 605 miljoen euro blijft zelfs 1,5 miljoen euro over die nog niet bestemd is. "Als je kijkt naar steden als Maastricht en Eindhoven, zie je dat ze daar nog geld te kort komen. Wij hebben de basis op orde," aldus De Beer.

Overigens wil De Beer de 1,5 miljoen die onder aan de streep overblijft, liever niet besteden. Mocht er bijvoorbeeld minder geld van het Rijk komen, dan kan bedrag als buffer dienen.

In de begroting is een bedrag van 1,35 miljoen opgenomen voor de verbouwing van poppodium Mezz. Dat bedrag kan nog verhoogd worden. Een commissie van de gemeenteraad vergadert daar woensdag over.

Er wordt 1,25 miljoen euro uit het Fonds Stedelijke Ontwikkeling gehaald om de laatste voorbereidende stappen van enkele grote projecten te doen, zoals het doortrekken van De Mark en de (gedeeltelijke) ontwikkeling van het CSM-terrein.

Er wordt vier ton geïnvesteerd in een nieuwe citymarketing organisatie, die gehuisvest wordt in het pand van de VVV aan de Willemstraat. "Die moet de stad in de regio en landelijk positioneren," aldus De Beer.

Er komen verder dertig extra watertappunten in de stad (0,1 miljoen euro), de ligplaatsen voor bootjes in de singel worden aangepakt (0,4 miljoen euro) en de er gaat geld naar wijkplannen om bewoners meer bij het beleid te betrekken (0,5 miljoen euro).

Zoals vorig jaar al bekend werd gemaakt, blijven de lokale lasten van de burgers per saldo gelijk. De OZB en afvalstoffenheffing dalen weliswaar, maar de rioolheffing stijgt.

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
692 stemmen