Volledig scherm

Breda en de zon eren Poolse bevrijders

BREDA - Op de kop af 72 jaar geleden, op 29 oktober 1944, werd Breda bevrijd door Poolse militairen onder leiding van generaal Maczek. Dit weekeinde wordt die bevrijding volop herdacht.

Onder een stralende zon liep de parade gisteren in marstempo door Breda. De Poolse erecompagnie, het Pools Militaire Orkest, de Poolse scoutinggroep Breda en grote scharebelangstellenden, onder wie veel nazaten van onze bevrijders.

Van de KMA ging het naar de Grote Markt, waar voor het stadhuis enkele nummers gespeeld werden. En verder trok de optocht, richting Breda’s Museum waar voor de ingang een plaquette ons herinnert aan die oktoberdag in 1944, die de basis vormde voor een hechte vriendschap tussen Breda en Polen. De vlaggen - rood-wit-blauw en wit-rood - wapperden, de volksliederen klonken, toespraken werden gehouden, in beide talen, en kransen gelegd.

Veteranen

Ook enkele veteranen waren hierbij aanwezig, onder wie Janusz Goluchowski (89), die speciaal uit Polen was gekomen, Jozef Prywata (93) uit Engeland en de Bredase Pool Roman Frigiel (91), die in 1944 Joke de Vetter in ’t Ginneken tegenkwam en nooit meer wegging. „Fantastisch”, vindt hij het, dat hij en zijn wapenbroeders nog jaarlijks geëerd worden en dat Breda de oorlog, waar hij 'dag en nacht' aandenkt, nooit vergeten zal.

Tenslotte ging het naar de ‘Poolse’ tank en het Visserskot bij het Wilhelminapark, waar Poolse muziek klonk, een drankje genuttigd werd en het basisschoolproject ‘Een bladzijde uit de Bredase geschiedenis’ officieel werd geopend.

Zondag volgen in Breda nog herdenkingen in 't Ginneken en bij de Poolse begraafplaats aan de Ettensebaan. "Daar leggen we elk jaar een boeketje van rode en witte bloemen", zegt Maria Krzeminski (93), weduwe van de Poolse strijder Janek."Dat moet, die jongens zijn voor onze vrijheid gesneuveld."

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
52 stemmen