Volledig scherm
Terrein Hazeldonk is het logistieke terrein van Breda © Marcel Otterspeer/het fotoburo

'Breda blinkt niet bepaald uit in grote dozen'

BREDA - Het spoor, de A16, A58. België, Hazeldonk. We liggen lekker, hier in Breda. Kunnen we die ligging beter benutten? Zijn we écht een stad van logistiek en transport?

Een logistiek bedrijventerrein, een logistiek topinstituut en een logistieke opleiding. Tel daarbij op die gunstige ligging - zo tussen Amsterdam en Antwerpen, vlakbij havens Moerdijk en Rotterdam - en je zou toch zeggen dat Breda zo'n beetje het kloppend hart van de vaderlandse goederenstroom is. Maar zijn we daarin wel zo uniek als dat lijkt?

Toen zeven jaar geleden een vestigingsplaats voor het Topinstituut Logistiek werd gezocht, viel de keuze van een Haagse commissie op Breda. Niet Rotterdam, of Amsterdam, die het kenniscentrum ook wel wilden hebben in hun stad. Nee, Breda kreeg het instituut. TKI Dinalog heet het kenniscentrum tegenwoordig, dat ernaar streeft Nederland in 2020 Europees marktleider te maken in de aansturing van internationale goederenstromen. Control centre Breda. Zuidwest-Brabant werd in één klap de place to be op logistiek gebied.

Toenmalige ministers Camiel Eurlings en Maria van der Hoeven roemden de stad vooral om 'de ijzersterke samenwerking van ondernemers, onderwijs en overheid'. En die is in de loop der jaren alleszins verloren gegaan, meent Ruud Weijmans. Hij is als innovatiemanager verbonden aan de academie voor stedenbouw bij de NHTV. "Met onze logistieke opleiding werken we nauw samen met de gemeente en provincie om te kijken hoe we nog beter invulling kunnen geven aan de logistieke profilering van onze stad. Met TKI Dinalog kijken we hoe we onze kennis nog beter kunnen inzetten. En met het logistieke werkveld hebben we een talentenpool, waarbij tweedejaarsstudenten kennis kunnen opdoen binnen het bedrijf. Alleen kun je het wel doen, maar samen sta je sterker."

Lees vrijdag meer in BN DeStem. 

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
1062 stemmen