Volledig scherm
Foto Perry Roovers

Brandweerman uit Ulvenhout veroorzaakte tractorbrand in Strijbeek

ULVENHOUT - Een medewerker van de brandweer Midden- en West-Brabant blijkt eind augustus brand veroorzaakt te hebben door twee containers met 800 liter diesel van zijn tractor te verliezen. Volgens welingelichte bronnen zit het brandweerkorps behoorlijk in de maag met deze affaire.

Vooral omdat de 'integriteit' en de 'voorbeeldfunctie' van het korps in geding is. Tegen de 55-jarige Ulvenhouter loopt nog politie-onderzoek. Hij wordt volgens een woordvoerder van de politie verdacht van het in gevaar brengen van het verkeer, en er wordt gekeken of hij de wet op het vervoer van gevaarlijke stoffen heeft overtreden.

Tractor
De bestuurder van de tractor die op maandag 29 augustus in een bocht van de Markweg in Strijbeek zijn zojuist getankte diesel verloor, zou prominent lid zijn van de plaatselijke vrijwillige brandweer.

De in totaal 800 liter brandstof zat in twee zogeheten IBC-containers van 1000 liter elk. Dat zijn beveiligde kunsttof tanks, goedgekeurd voor gevaarlijke stoffen. De diesel stroomde over het wegdek. Een tegemoetkomende tractor met aanhanger vatte vermoedelijk bij het raken een stalen deel van zo'n container door een vonk vlam en brandde in een mum van tijd volledig uit.

Het incident haalde later uitgebreid de publiciteit in Bn DeStem omdat het vrijwillige brandweerkorps van Ulvenhout en vervolgens ook dat van Chaam die ochtend niet over voldoende mensen beschikten. Beroepsbrandweerlieden uit Breda namen met een schuimbluswagen hun klus over, maar waren te laat om de in vlam geraakte splinternieuwe tractor van tweeënhalve ton nog te kunnen redden.

Weg afgesloten
Een gedeelte van de Markweg moest twee dagen voor verkeer worden afgesloten. Na de hevige brand - zwarte wolken waren tot ver in de omgeving te zien - moest het asfalt gerepareerd worden. Aan beide zijden van de weg werd door diesel vervuild zand afgegraven en ook het slootwater bleek verontreinigd.

Het is de politie niet bekend wat de route was van de tractorbestuurder en waar hij zijn diesel had getankt. In de grensstreek worden vanwege de prijsverschillen Belgische brandstoffen getankt, volgens de douane ook de goedkopere rode diesel die in Nederland alleen nog in de beroepsscheepvaart is toegestaan.

Reactie
Nadat BN De Stem donderdagochtend om een reactie had gevraagd, kwam de brandweerleiding eind middag met een schriftelijke verklaring. Daarin staat dat een medewerker betrokken is geweest bij een verkeersongeval en dat sprake was van strafbare feiten.

Volgens de brandweer is sprake van een 'economisch delict, onder meer met betrekking tot overtreding vervoer wegverkeer gevaarlijke stoffen'. Op vragen over details rond deze kwestie wil de korpsleiding zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt niet ingaan. Ook het brandweerkorps doet onderzoek en 'bekijkt welke stappen en/of disciplinaire maatregelen genomen worden'.

"Wij zijn uiteraard van mening dat onze medewerkers voorbeeldgedrag moeten vertonen als het gaat om het voorkomen van risico's en gevaren."

(Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.)

Volledig scherm
Foto Perry Roovers

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
518 stemmen