Volledig scherm
Portret brandweerman Werner van den Broek in Moerdijk - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Brandweer spuit gal (stelling)

ETTEN-LEUR - Beroepsbrandweerlieden in het hele land draaien vanaf woensdag uit protest zondagsdiensten omdat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. Maar waar ze in de grote steden dreigen alleen haast te maken in spoedgevallen, is de houding bij de kazernecollega’s in West-Brabant gematigder.

„Wij willen niet dat het publiek de dupe wordt van ons ongenoegen. Veiligheid komt niet in het geding”, verzekert Niels Bakker (31) namens de 220 beroeps in de kazernes van Bergen op Zoom, Roosendaal, Moerdijk-haven, Breda en Tilburg.

Voornaamste grief van vakbonden FNV Overheid en CNV Publieke Zaak is dat werkgevers de leeftijd om uit actieve dienst te treden willen verhogen naar 60 jaar, later zelfs 62. Nu varieert die leeftijd afhankelijk van het aantal dienstjaren nog van 55 tot 59 jaar. Bakker: „Als ik zie hoe oudere collega’s nu de uitrukdienst verlaten, is onze eis, een leeftijdsgrens van 59, zeker gerechtvaardigd.”

Werkomstandigheden
Werkgevers, overheden, vergeten hoe intensief het beroep is, vinden de actievoerders. Zware en gevaarlijke werkomstandigheden, zowel fysiek als mentaal. In de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant doen de brandweerlieden voorlopig alleen zondagsdiensten om druk te houden op de onderhandelingsketel.

„Natuurlijk rukken we gewoon uit bij branden en ongevallen. Maar mensen met een ondergelopen kelder of een kat in de boom, moeten misschien even wachten. Het werk in de kazernes zelf blijft wellicht wat langer liggen.”

Lees woensdag meer in BN DeStem

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
163 stemmen