Volledig scherm
© Marcel van Dorst - MaRicMedia

Brandweer redt kat uit boom: 'Wie betaalt dat?' (stelling)

ETTEN-LEUR - Een ongeluk waarbij iemand bekneld is geraakt in een auto, een huis dat in brand staat en wateroverlast door ondergelopen kelders: de brandweer moet voor de meest uiteenlopende zaken uitrukken. Soms ook voor dieren in nood. Een kat in de boom, eendenkuikens in een put, een ontsnapte papegaai of uitgebroken paarden; het ontsnappen van dieren is van alle tijden.

"Is dat niet overdreven, moet dat nou, dat hele circus? En wie gaat dat betalen?”, zijn veelgehoorde vragen op het uitrukken van de brandweer voor dieren in nood.

Wettelijke taak
Maar wanneer gaat de brandweer er op uit om een dier te redden? "In principe altijd", zegt woordvoerder Marjo Peters van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. "De brandweer heeft een wettelijke taak om mensen en dieren te redden. Als de centralist een melding binnen krijgt van een dier in nood dan zal deze een inschatting maken of het nodig is om de brandweer er op af te sturen.”

“En dan lijkt het vaak erg overdreven om brandweermensen in vol ornaat een eendenkuikentje te zien redden”, vervolgt Peters.

Kosten
De brandweer gaat standaard op pad met een tankautospuit of hoogwerker. Daar zijn per brandweerauto zes brandweermensen, vaak vrijwilligers, bij betrokken.

Per gemeente kunnen de kosten van een uitruk verschillen, dat hangt onder meer af van de vergoeding voor de vrijwilligers, afschrijving van de brandweerauto en de kosten voor administratief personeel. De brandweer stuurt nooit een rekening sturen voor het redden van een dier. De rekening wordt betaald uit de pot algemene middelen, gevuld door belastinggeld.

poll

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

Ongelukken fotograferen terwijl je achter het stuur zit, is verwerpelijk.

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
205 stemmen