Volledig scherm
© Perry Roovers/MaRic Media

Brand woonboulevard Breda: politie sluit opzet niet uit, winkels mogelijk pas in december weer open

BREDA - De politie sluit niet uit dat de brand op de woonboulevard in Breda is aangestoken. Vrijdag deed een forensisch team van de politie uitgebreid onderzoek in de puinhopen van de winkels, in een poging de toedracht van de brand te achterhalen. Verder zou het langer kunnen gaan duren voordat de winkels opengaan, namelijk pas eind dit jaar.

De politie maakte, onder meer met een 360 graden camera, foto's van de getroffen panden en de omgeving. Tevens werden er twee speurhonden ingezet, zij werden losgelaten in de resten van de brand. De verwachting is dat het onderzoek nog dagen zal duren.  De brand legde in de nacht van woensdag op donderdag meerdere zaken in de as.

'Alle mogelijke scenario's'
​"We onderzoeken alle mogelijke scenario’s. Ook brandstichting”, is alles wat een woordvoerster vrijdag kwijt wilde. De uitkomsten van het onderzoek laten nog enkele dagen op zich wachten. De politie die de beelden van de camera’s aan de gevels van de omliggende winkels opvroeg, weigert te zeggen of er concrete aanwijzingen zijn die in de richting van brandstichting wijzen. De woordvoerster: „Daar doen we geen mededelingen over.”

​Vijf winkels zijn getroffen door de grote brand die donderdag woedde op Woonboulevard Breda XXL. Drie winkels werden volledig verwoest, twee andere winkels liepen door het blussen enorme waterschade op.

Ondertussen zou het weleens veel langer kunnen duren voordat de winkels weer open gaan dan daags na de brand werd gezegd. Toen werd nog uitgegaan van twee tot hooguit drie maanden. Maar Ari Roobol, mede-eigenaar van het afgebrande winkelblok, houdt het eerder op eind dit jaar. "Ik denk dat een paar maanden echt te optimistisch is. We moeten niet vergeten dat de zomervakantie er aan zit te komen. Dan gebeurt er in dit land gewoon zes weken lang niets. Vooralsnog denk ik eerder aan medio december."

Oorzaak nog onbekend
De oorzaak van de brand die vrijwel zeker bij de winkel van Lampidee ontstond, is nog onbekend. De brandweer kon daar donderdag nog geen uitsluitsel over geven. Behalve Lampidee gingen ook de winkels van Bankstel XL en Sofa Nova in vlammen op. Het aangrenzende Marquardt Küchen en Küchen Direct kon worden gespaard. Maar de rook- en waterschade is aanzienlijk.

Lees zaterdag meer in BN DeStem

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen