Volledig scherm
Peter van der Velden © Robert van den Berge / het fotoburo

Bouwend Nederland positief over plan ‘vluchteling in bouw’

BREDA - Brancheorganisatie Bouwend Nederland staat niet afwijzend tegenover het voorstel van voorzitter Peter van der Velden van de Coöperatie Werk en Vakmanschap (CWV) om vluchtelingen in te zetten in de bouw. Dat zegt woordvoerder Pim Nusselder van Bouwend Nederland.

Van der Velden, voormalig burgemeester van Breda, zei zaterdag in deze krant dat vluchtelingen het dreigende tekort aan bouwvakkers kunnen opvangen. Nusselder: „Waarom niet? We zetten ook Polen, Roemenen en Bulgaren in. Al zou het, gelet op de veiligheid op de bouwplaatsen, wel handig zijn als de vluchtelingen onze taal machtig zijn. Je hoeft geen contracten te kunnen lezen, als je elkaar maar begrijpt.”

Nusselder zegt dat de instroom van nieuwe jonge bouwvakkers sinds de economische crisis is gekelderd. „Dat is een groot probleem. De komende jaren gaan we dat echt voelen in de sector. Ook binnen de marketing en het ontwerpen. De crisis leidde tot ontslagen en het schrappen van vacatures. Veel jonge mensen zagen daarom af van een carrière in de bouw. Nu zitten we met de gevolgen. De economie trekt aan en de vergrijzing begint zijn tol te eisen.”

Volgens Van der Velden waren er in 2012 nog 444.000 volledige arbeidsplaatsen in de bouw. In 2018 zullen dat er naar verwachting 472.000 zijn. Nusselder denkt dat het nodig is om jongeren te wijzen op de voordelen van de bouw. „Als je voor de bouw kiest, heb je een toekomst. Vaste banen liggen op de langere termijn toch echt wel in het verschiet”, zegt Nusselder.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
605 stemmen