Volledig scherm
© Thinkstock

Bouw kritisch over het plan om vluchtelingen op te leiden tot bouwvakkers

BREDA - Bouwbedrijf Sprangers plaatst kanttekeningen bij plan van voormalig burgemeester Peter van der Velden van Breda van Coöperatie Werk en Vakmanschap om het tekort aan bouwvakkers op te vullen met vluchtelingen.

De bouwwereld zit momenteel te springen om bekwame mensen, maar wil tegelijkertijd niet inleveren op veiligheid. Onderwijsinstanties in Brabant denken daarentegen voldoende kennis in huis te hebben om de vluchtelingen te onderwijzen.

Directeur Kees Franse van bouwbedrijf Sprangers staat in principe open voor het idee om vluchtelingen om te scholen tot bouwvakkers, maar niet tegen elke prijs.
„Voor ons is veiligheid, communicatie en opleiding het belangrijkst. Wat ik merk is dat momenteel ongelukken in de bouw bijna altijd veroorzaakt worden door communicatieproblemen met buitenlanders.”
Franse zegt dat het nogal eens voorkomt dat buitenlandse bouwvakkers veiligheidsprotocollen ondertekenen die ze niet kunnen lezen of begrijpen. De directeur van Sprangers wijst er verder op dat door automatisering het werk in de bouw steeds ingewikkelder is geworden. „Wat wij doen is echt niet zo makkelijk en bijna iets voor hoger opgeleiden.”

Franse verwacht dan ook dat er wel een paar jaar overheen gaan eer de eerste lichting vluchtelingen aan de slag kunnen in de bouw.

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen