Volledig scherm
Met groot materieel wordt geprobeerd het katje na een verblijf van zes dagen uit de boom te redden. © GinoPress BV

Boomspecialist Bas redt kat na zes dagen uit boom in Breda

BREDA - Zes dagen zat het grijs-witte beestje al luid miauwend hoog in de boom, bij de flats aan de Wensel Cobergherstraat in Breda-Noord. Tot twee maal toe – op zondag en woensdagmorgen - rukte de door flatbewoner Mohammed Jaiel (‘ik hoorde het beestje vrijdag al vanuit de boom miauwen’) gealarmeerde brandweer uit.

Vergeefs, het bleek niet mogelijk in de buurt van de kat te komen. Buurtgenote Cecilia Dirven besloot daarop Dierendokters Breda te bellen. Deze dierenkliniek seinde Bas Poutsma van het Bredase bedrijf B-Vier in, dat gespecialiseerd is in alle boomgerelateerde werkzaamheden.

Sprong
Poutsma (52), onlangs nog deelnemer aan het NK Boomklimmen in ’t Ginneken, slaagde al klauterend wel in zijn missie. Hij kwam zo dicht in de buurt van de kat, dat het beestje eieren voor zijn geld koos, een stukje afdaalde in de boom en uiteindelijk van een meter of acht naar beneden sprong, een veilige landing maakte en wegvluchtte. Waarheen, dat kon niemand vertellen. Geen idee wie de eigenaar is.

Blikje voer 
“Ik mag me onderhand een specialist noemen, terwijl dit eigenlijk niet tot mijn werk behoort”, glimlachte Bas Poutsma toen hij weer met beide benen op de grond stond. Het zweet droop van zijn gelaat. “Het was met name door de hitte wel een beetje spannend. Door ervaring weet ik dat je boven de kat in de boom moet zien te komen. Zo voorkom je dat het dier verder naar boven vlucht. Een vorige keer nam ik nog een blikje voer mee, maar dat werkt niet, ook al hebben ze nog zo’n honger. Die beestjes zijn zo bang, die laten zich niet lokken."

Applaus
Toen Poutsma en de kat veilig en wel weer beneden waren, kreeg de boomspecialist een welverdiend applaus van de toeschouwers. En kon hij weer terug naar zijn echte werk. Waar hij deze reddingsactie kan declareren? Hij heeft geen idee. Goodwill heeft hij in ieder geval wel gekweekt.

Volledig scherm
© Jacques Hendriks

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
547 stemmen