Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bommelding op het Zoomvliet College in Roosendaal: 'Ik ga school opblazen. Allahoe akbar'

BREDA / ROOSENDAAL - Er werd bewust geen ruchtbaarheid aan gegeven. Maar de bommelding op het Zoomvliet College in Roosendaal op 15 januari vorig jaar deed wel alle alarmbellen afgaan. Want de man die 112 belde gebruikte bij zijn dreiging de school op te blazen de ook door terroristen vaak gebezigde woorden: 'Allahoe akbar'.

"En dus", betoogde officier van justitie Jessica Janssen gisteren, "nemen we zulke meldingen uiterst serieus in een maatschappij waarvan terreur helaas onderdeel is geworden en waarin jongeren radicaliseren." En, de verdachte is jong en van Marokkaanse afkomst.

Dreigtelefoontje
Het dreigtelefoontje kwam die dag om 9.12 uur binnen bij de alarmcentrale. Besloten werd de school niet te ontruimen. Er waren geen aanwijzingen voor een explosief. Er werd ook niets naar buiten gebracht omdat de politie al snel een spoor had van de mogelijke dader(s).

Wat de verdachte, de toen 18-jarige Mohammed el H., heeft bewogen, blijft onduidelijk. Mogelijk kwam zijn handelen voort uit de problematische thuissituatie. Hij verblijft nu in speciale woonomgeving voor jongeren. Volgens de reclassering is hij wel makkelijk beïnvloedbaar.

"Maar de ellende is, we kunnen het hem nu niet zelf vragen", aldus de officier. Tot haar grote ongenoegen kwam de jongeman namelijk niet opdagen. Ze eist een werkstraf van 150 uur. De verdachte ontkent, maar de officier is ervan overtuigd dat hij de beller is: "Ik geloof geen donder van zijn verklaringen."

Onderzoek
Omdat het gesprek met 112 kort was en de geluidsopname slecht, levert het onderzoek van de stem geen bewijs op. De melding was wel voldoende om razendsnel de mobiele telefoon van de verdachte te traceren.

Voordat hij diezelfde middag werd aangehouden, en ook nog nadien, zijn gesprekken met zijn achterneef – een leerling van het Zoomvliet – vastgelegd. En die zijn volgens de officier voldoende belastend.

Hij meldt onder meer dat 'slangen' (straattaal voor politie) hem op de hielen zitten. Hij stelt zijn neef voor om diezelfde middag nog naar Antwerpen te gaan en daar een van zijn moeder gestolen armband en ring te verpatsen. Het neefje meldt zich inderdaad ziek van school. Maar voordat het tweetal kan vertrekken, worden ze opgepakt.

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat de toen 17-jarige neef de bommelding heeft gedaan. Verdachte heeft hem de schuld in de schoenen willen schuiven door te zeggen dat hij zijn telefoon had uitgeleend.

De raadsvrouw was niet gemachtigd om enig verweer te voeren omdat de verdachte niet reageert op haar oproepen. Hij loopt overigens nog in een proeftijd vanwege een geweldsdelict in Den Haag. Daarvoor hangen hem 180 dagen voorwaardelijk boven het hoofd.

De rechtbank doet op 20 september uitspraak.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
369 stemmen