Volledig scherm
'Waarom rijden we op de veiling nog karretjes met bloemen onder de klok?' FOTO Nils van Houts

Bomenman Jack Goossens uit Nispen is nu de baas in bloemenland (interview)

NISPEN - Nispenaar Jack Goossens is de eerste voorzitter in de historie van bloemenveiling die niet uit 'het westen' komt. Jack Goossens uit Nispen werd begin deze maand verkozen tot voorzitter van Royal Flora Holland, de grootste veiling ter wereld van bloemen, planten en bomen met 4.500 leden, 3.000 medewerkers en een jaaromzet van 4,6 miljard euro.

De vakpers vroeg zich af of dat wel kon, een bomenman in een sector die vooral wordt beheerst door bloemen. Daar hield het niet bij op, want de Nispenaar is de eerste voorzitter in de historie van de veiling die niet uit 'het westen' komt. Goossens diende meteen van repliek: "De leden stemden op mij, niet op wat wij in Nispen telen. Ik ben er niet namens de boomkwekers, maar namens álle leden."

Dat de universitair geschoolde Goossens het zo ver zou schoppen, had hij niet gedacht toen hij in de jaren negentig voor het eerst naar Aalsmeer reed en zijn lading laurierplanten netjes wegzette voor de rondgang onder de klok.

De leden zijn blijkbaar overtuigd dat een kweker van de Laurus nobilis deze belangrijke functie kan bekleden.

Snapt u de twijfel die er blijkbaar óók was?

"Het is allemaal snel gegaan. In een relatief korte periode ben ik in de raad van commissarissen terechtgekomen. Ik realiseerde me eerder dat ik te weinig wist van bloemen en ik volgde om die reden een jaar lang drie productcommissies. Die van de rozen, zomerbloemen en de kamer- en tuinhortensia's. Dat was een goede leerschool. Ik ging naar de kwekers thuis, heb zicht op die takken gekregen en de leden hebben dit gewaardeerd."

Wat voor een voorzitter bent u? U lijkt me geen type dat op de winkel past en van een afstand bestuurt.

"Dat klopt. De leden hebben veel vertrouwen in onze organisatie. Ze verwachten geen afwachtende houding van de raad van commissarissen, maar een visie op de toekomst en toezicht op de directie. Ik ga niet op de stoel van de directie zitten. Niet op de huid, wel over de schouder meekijkend. Verder ben ik voorstander van goed overleg, met een goede discussie, waarna snel een besluit volgt. Dat proces wil ik wat strakker organiseren."

Bent u er veel tijd mee kwijt?

"De helft van een week. Daarom wilde ik eerst overleggen met thuis en met mijn broer, toen mij gevraagd werd me kandidaat te stellen. Thuis kan ik de dagelijkse verkoop niet meer doen. Ik onderhoud graag contact met de leden om te weten wat hen bezighoudt. Zo blijven we op de hoogte van de markt."

Lees het hele interview dinsdag in Bn DeStem

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
850 stemmen