Volledig scherm
Een geel-zwart zijl moet het gas in de woning houden. © Marcel van Dorst – MaRicMedia

Boktorren eten Houtse schuur op

DEN HOUT - Tja, u heeft wel te maken met een natuurproduct, klonk de laconieke leverancier van de balken die Lars en Mariëtte Corbeij nu liever kwijt dan rijk zijn. Ze gebruikten de balken van sparrenhout bij het opknappen van hun oude schuur, achter het huis aan het Houtse Ruiterspoor.

„Maar om die boktorren hadden we niet gevraagd”, zegt Mariëtte, advocaat van beroep en niet van plan het erbij te laten zitten. Twee weken geleden kwam het probleem aan het licht toen de grasmaaier tegen een balk stootte. „Die bleek helemaal verpulverd. Dat was schrikken.”

Al een paar jaar eerder werd een balk vervangen nadat de horrorboktor opdook, maar dat de kevers zich zó hadden vermeerderd en drastisch tekeer konden gaan... „We moesten echt ingrijpen. Je wilt niet dat zo’n ramp overslaat naar andere huizen”, verklaart Mariëtte de enorme geel-zwarte circustent om hun huis, schuur en aanbouw in Den Hout-Zuid. De buurt werd via wijkalert uitvoerig geïnformeerd.

Maandagmiddag dook een achttal Ghostbuster-achtige verschijningen uit Enschede op het dak om de boel luchtdicht in te pakken en binnen alles met een zeer giftig gas te bewerken. Zo giftig, dat de straat is afgezet en dat de buren aan weerszijden op veilige afstand – minstens 10 meter – moeten blijven. ’s Nachts is er zelfs bewaking om onvoorzichtige en ongewilde lieden te weren.

„Gelukkig hebben onze buren alle begrip voor dit vervelende gedoe”, ervaart Lars Corbeij, die zeiljachten verkoopt en onderhoudt. Vanuit een truck houdt het bedrijf Van Meijel (‘wij hebben wekelijks zo’n klus’) de boedel in de gaten en worden continue de gaswaarden gemeten.

Lars (43), Mariëtte (38), de tweeling Bram en Jasmijn (8) en hun jongste Roos (5) verblijven tot vrijdag in een bed and breakfast verderop in Den Hout. „Hopelijk kunnen donderdag de ventilatoren aan om de lucht schoon te blazen. Dan zijn we van die boktorren af en zien we voorlopig ook geen vliegen en muizen meer.”

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen