ANP
Volledig scherm
ANP

Boete als Breda na vijf jaar stopt met azc

BREDA - Als beslist wordt om na vijf jaar te stoppen met de opvang van asielzoekers in het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden, moet de gemeente Breda een boete betalen aan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dat bevestigt wethouder Alfred Arbouw (VVD). Hoe hoog die boete precies is, kan hij niet zeggen. Eén en ander heeft te maken met de investering van het COA. Die moet, om het belastingkantoor geschikt te maken voor de opvang, flink verbouwen.

Dat kost al snel enkele miljoenen euro's. Boekhoudkundig heeft het COA beslist die investering in tien jaar af te schrijven. Niet in vijf jaar.

Dat betekent dat, wanneer Breda eerder dan tien jaar wil stoppen met de opvang, het COA met een restinvesteringsbedrag blijft zitten. Dat bedrag wordt teruggevorderd bij de gemeente Breda.

Staat tegenover dat Breda de komende jaren wel is verzekerd van een huurder van het pand. Prettig, want de gemeente koopt het gebouw voor een vorstelijk bedrag.

Dat heeft te maken met een overeenkomst uit het verleden. Breda beloofde in 2007 de Rijksvastgoeddienst om de gebouwen van het belastingkantoor en de naastgelegen rechtbank te kopen, wanneer die twee diensten naar de stationsbuurt verhuisden.

In 2007 was de economische crisis nog niet uitgebroken. De vastgoedprijzen waren hoog. En zo werd een bedrag overeengekomen dat volgens de huidige maatstaven erg hoog is. Volgens Peter Elbertse van het CDA zou het om 16 miljoen euro gaan. De gemeente wil dit niet bevestigen. "Wij doen geen uitspraken over koopbedragen", aldus een woordvoerder.

Feit is dat in de zomer de belastingdienst verhuist. De gemeente neemt op dat moment het pand over. De COA huurt het. Wat die ervoor gaat betalen is nog onduidelijk en blijft geheim. Maar, meldt de gemeentewoordvoerder: "Het streven is dat de huurinkomsten straks voor de gemeente kostendekkend zijn."

Lees vrijdag meer in BN DeStem

Poll

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

  • eens (81%)
  • oneens (19%)
1632 stemmen