Volledig scherm

BN DeStem Club komt écht op stoom

KAARTVERKOOP STOPT VRIJDAGMIDDAG 13:00 uur!


Per rit maximaal 400 passagiers.
Kosten retour: € 15,- (kinderen t/m 12 jaar € 10,-)
Meer informatie: www.belcrumspoort.nl en www.stoomstichting.nl


Dienstregeling:

Rit 1 en 2 zijn UITVERKOCHT
Rit
1
2
3
4
5


Breda vertrek spoor 6
09:39
12:39
13:39
14:39
16:39


Roosendaal aankomst
10:00
12:58
14:01
15:01
17:02


Roosendaal vertrek
10:10
13:09
14:09
15:09
17:09


Breda aankomst spoor 6
10:30
13:26
14:29
15:26
17:26

BREDA – Het was u vast al opgevallen: BN DeStem Club komt op stoom. Dat nemen we letterlijk op zaterdag 10 september tijdens het evenement BelcrumSpoort. Dan kunnen abonnees van deze krant meerijden met de BN DeStem Expres in een trein met twee schitterende oude stoomlocomotieven van Breda naar Roosendaal en terug.

Op donderdag 8 september wordt het nieuwe station in Breda officieel geopend. Aansluitend vindt in het weekend van 10 en 11 september het evenement BelcrumSpoort plaats, vertelt voorzitter Kees de Jonge. “In en rond het nieuwe station zijn er dan vele feestelijke activiteiten. Die worden georganiseerd door bewoners uit de omliggende wijken in samenwerking met de gemeente Breda, NS en ProRail. Vanaf de wijk Belcrum tot aan de vernieuwde Willemstraat is er van alles te doen.”

Historie
​Breda heeft een lange historie met het spoor. “In het centrum bij de Markendaalseweg, stond tot de jaren ’20 van de vorige eeuw de oude fabriek van Machinefabriek Breda (voorheen Backer & Rueb) op een eiland in de Mark. Daar werden ruim driehonderd locomotieven gebouwd. De ‘nieuwe’ fabriek van Machinefabriek Breda werd rond 1930 gebouwd aan de Speelhuislaan en staat nu op de nominatie om gesloopt te worden. Wij hopen dat een deel van dit gebouw bewaard blijft voor het nageslacht.” De rails liggen na overleg met de gemeente Breda weer in de Speelhuislaan. “Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat deze nog gebruikt werden. Nu ook het station wordt geopend, vinden we dit een mooi moment voor een groots tweedaagse evenement”, zegt De Jonge.

Er zijn talloze attracties voor de liefhebbers. “De uit 1884 stammende paardentram van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij is te zien.. Net als stoomtram HTM 8 oftewel De Ooievaar uit 1904. Die is gebouwd bij Backer & Rueb en is tevens het logo van onze stichting.”

De oude NS-directietrein De Kameel komt naar Breda. Bij het station zijn stoommachines te zien van Stoomgroep Zuid en Baroniespoor heeft het station van 1927 helemaal nagemaakt in model. Daarnaast is er een foto- en filmexpositie over het spoort in en om Breda”, somt de voorzitter op. “Ook proberen we de NS te bewegen om ook een trein van het oude type ‘Hondekop’ te laten rijden, het liefst in combinatie met een expositie van oud-NS- materieel op het station. Er rijden ook oude BBA-bussen tussen het centrum en de oude Backer & Rueb-fabriek. Bij de Speelhuislaan zijn er oud-Hollandse spelletjes en muziek, theater en dans van de Nieuwe Veste, centrum voor de kunsten.”

Beleving
Maar de ‘kers op de taart’ van het evenement is toch de BN DeStem Expres, zegt De Jonge. “We kunnen mensen de mogelijkheid bieden om een ritje te maken met een echte stoomtrein: een retour van Breda naar Roosendaal. We hebben een trein met twee locomotieven aan weerszijden”, vertelt de BelcrumSpoort-voorzitter enthousiast. De grootste is Loc 01 1075 uit 1940 met tien rijtuigen. “Die is eigendom van de Stoomstichting Nederland. Die museumorganisatie mag rijden op de rails van Prorail/NS. Ook komt Loc 65 018. Het gaat om de beleving: het geluid, de stoomwolken en de ambiance. Het is fascinerend om te zien hoe die kolossale machines werken. Voor liefhebbers is dit een prachtige gelegenheid om mee te maken.”

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Martien Kuipers
Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Vliegveld Lelystad is keihard nodig om Schiphol te ontlasten

Vliegveld Lelystad is keihard nodig om Schiphol te ontlasten

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
348 stemmen