Volledig scherm
Bibi Rockland (14 jaar, rechts) van buurtschap Markt en Isatu Bundu, 13 jaar, van buurtschap Achtmaal, staan dit jaar voor het eerst op de steiger om te plakken. foto else loof/pix4profs

Bloemencorso in Zundert: Voor het eerst de steiger op om te tikken

ZUNDERT -  Alle hens aan dek in Zundert. Alle beschikbare handjes zijn welkom om de laatste dahlia's aan te brengen op de corsowagens. Nog één nachtje: zondag zijn de wagens in volle glorie te zien.  

Toch mogen niet alle handen overal bijkomen. Kinderen onder de 12 jaar mogen onder geen beding de steiger op. Voor veel jonge bouwers is het eerste jaar dat ze naar boven mogen dan ook bijzonder. De meesten komen al langer in de tent dan ze zich kunnen heugen en horen er vanaf dat jaar écht helemaal bij. 12 jaar is trouwens een richtlijn. Buurtschap Markt bijvoorbeeld houdt 13 jaar aan.

"Dat vond ik superspannend", vertelt Bibi Rockland (buurtschap Markt). "Ik kom al in de tent sinds ik 9 was, maar daarvoor kon ik alleen vanaf de grond meehelpen plakken. Verder kun je alleen bloemen steken of papier scheuren."

Buurtschap Achtmaal, waar Isatu Bundu lid van is, houdt de eerste klas van de middelbare school aan als eerste jaar waarin meegeholpen mag worden op de steiger. Haar eerste stappen naar boven, een paar weken geleden, stonden direct op snapchat. Hoewel, eerste... vorig jaar is ze al eens stiekem met een vriendinnetje dat wel officieel mocht al naar boven geweest.

In elke bouwtent ligt een vuistdik handboek met voorschriften. Noodverlichting die continu aan moet blijven, drie verplichte brandblussers per verdieping enzovoort. Elk buurtschap heeft veiligheidscoördinatoren.

Bij Markt is dat Wilfred van der Borst. Hij heeft ervaring als steigerbouwer en ziet strikt toe op het naleven van de voorschriften. "De afgelopen tien jaar zijn er, zover ik weet, hier geen ongelukken gebeurd. Tenminste niks ernstigs", zegt Van der Borst. "Dat komt ook omdat mensen elkaar goed in de gaten houden en elkaar waarschuwen als er ergens voorzichtig gedaan moet worden."

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
545 stemmen