Volledig scherm
De 17-jarige Jesse werd in de bloemetjes gezet door burgemeester Gert de Kok (links) en teamchef Jaap Naaktgeboren van de politie. © Johan Wouters/Pix4Profs

Bloemen voor Jesse uit Breda: 'Een getuige uit het boekje'

MADE/WAGENBERG - Jesse (17) uit Breda gaf aan 112 zo'n volledig en gedetailleerd signalement van drie daders van een woninginbraak aan de Vlasselt in Wagenberg, dat de politie ze een uur later op kon pakken.

In Den Haag, met de buit nog in hun auto. Jesse, die aan het collecteren was, wist het kenteken van de auto, het type en het signalement van de daders door te geven. Aan de hand van de tips van Jesse werden de inbrekers ingerekend. 

De Bredase student kreeg maandag bloemen en een cadeaubon van burgemeester Gert de Kok en teamchef Jaap Naaktgeboren van het team Dongemond. Naaktgeboren: "Jesse is een getuige uit het boekje."

Lees zijn relaas over de avond van 8 april in Wagenberg:

‘Moedig’. ‘Buitengewoon alert’. De 17-jarige student Jesse uit Breda is gisteren overladen met complimenten op het gemeentehuis van Made. Jesse gaf zo’n volledig signalement af van drie daders van een woninginbraak dat zij een uur later werden opgepakt. In Den Haag. Met in hun auto de buit van een inbraak op de Vlasselt in Wagenberg.

Het is vrijdag 8 april rond 20.50 uur als Jesse (zijn ouders willen zijn achternaam niet in de krant) op de Vlasselt aan het collecteren is voor het KWF. In het bewuste huis branden alle lichten. „Raar”, dacht Jesse nog. „Toen ze niet open deden dacht ik ‘dit is niet goed’.

Meteen daarna wordt hij overlopen door twee ‘Marokkaanse jongens’ die roepen dat hij ‘op moet kankeren’. „Op dat moment dacht ik ‘ik ben op de crime scene’. De adrenaline begon te stromen, ik wist wat mij te doen stond”, vertelt hij op het gemeentehuis.

Daar laat hij zien dat hij van grapjes houdt: „Ik zei nog ‘jullie willen zeker geen donateur worden’.” Als hij een dreigende blik krijgt, loopt hij naar de buren, doet of hij aanbelt, maar noteert met z’n andere hand in z’n mobieltje het kenteken, type auto en signalement van de daders.

„Zo duidelijk dat wij meteen het kentekenregistratiesysteem er op los konden laten”, vertelt Jaap Naaktgeboren van politieteam Dongemond. „Jesse is een getuige uit het boekje.” De daders zitten vast.

En wat Jesse de politie niet vertelde, maar gisteren wél: toen de inbrekers weg waren liep hij achterom het huis. „Ik wilde kijken of er niemand was achtergebleven, gekneveld ofzo.” „Tjonge Jesse, je deed méér dan je burgerplicht”, complimenteert burgemeester Gert de Kok hem nogmaals.

Like BN DeStem Breda op Facebook

poll

De intocht van Sinterklaas moet een kinderfeest zijn en geen speelbal van activisten.

De intocht van Sinterklaas moet een kinderfeest zijn en geen speelbal van activisten.

  • Eens (99%)
  • Oneens (1%)
1426 stemmen