Volledig scherm
De blinde discuswerpster Ingrid van Kranen gaat naar Rio © Erwin Suvaal

Blinde discuswerpster: ‘Je zult die schijf maar tegen je hoofd krijgen’

BREDA/DORST - Ze gaat voor Nederland naar de Paralympics in Rio. Ingrid van Kranen. Ze is discuswerpster. En blind.

Waanzinnig blij en supertrots” is Ingrid van Kranen (49). Ze kan haast niet uit haar woorden komen na het verlossende telefoontje van haar vaste trainster Mies Kuipers van atletiekvereniging Sprint in Breda. Ingrid mag meedoen aan de Paralympics. Als enige blinde Nederlandse discuswerpster. Met dank aan de Russen, die zijn gediskwalificeerd wegens dopinggebruik.

Gistermiddag kwam de uitspraak van het internationaal sportribunaal CAS. Twee minuten later had Van Kranen haar trainster aan de lijn. Ik stond op mijn benen te trillen, vertelt de atlete vanuit haar woning in Vught.
Vandaag om 09.00 uur staat Kuipers voor haar deur met een vliegticket naar Rio. Met als tussenstop een trainingskamp in Portugal.

Blindelings vertrouwen

Op 9 september mag de blinde atlete in Rio aan de bak. En is de hele wereld getuige van de bijzondere talenten van deze geboren Zuid-Afrikaan, die na een motorongeluk in 1990 blind werd, emigreerde naar Nederland, zich daar liet transformeren tot vrouw, als volledig blinde koos voor de onwaarschijnlijk moeilijke sport van discuswerpen en in Mies Kuipers uit Dorst haar reddende engel vond. Een kwestie van blindelings vertrouwen, wordt duidelijk uit haar verhaal.

Dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie vanwege haar transformatie werpt Van Kranen verre van zich. „Ik ben een echte vrouw. Dat staat ook in mijn paspoort. Ik maak geen testosteron meer aan, omdat ik geen zaadballen meer heb. Ik ben in 2006 geopereerd. Daarna mocht ik twee jaar niet aan internationale wedstrijden meedoen. De drie jaar daarna ben ik bij wedstrijden een paar keer per jaar gecontroleerd op testosteron. Het resultaat was nul.”

Van Kranen was altijd al een goede sporter, vertelt ze. „Ik speelde in de A-selectie van goalball, een soort zaalvoetbal waarbij je de bal moet werpen in plaats van schoppen. Dat ging mij goed af. Die techniek lag mij wel.” Toen ze te oud werd voor die sport was de keus snel gemaakt. Discuswerpen zou het worden. Ruim vier haar geleden begon zij aan een ellenlange zoektocht langs atletiekverenigingen die het aan zouden durven om een stekeblinde - zoals zij zelf zegt - met zo’n zware discus te trainen. „Je zult die schijf van een kilo maar tegen je hoofd krijgen”, moet Van Kranen er zelf om lachen. Maar met Mies is dat nog nooit gebeurd. De coach (57) staat ook letterlijk achter haar.

Zielsverwant

Het was Mies Kuipers in wie Van Kranen na een ‘helse zoektocht’ langs atletiekverenigingen een zielsverwant vond. Zij trainde de (beginnende) hardlopers van atletiekvereniging Sprint in Breda. Deze club heeft een naam hoog te houden in het bieden van faciliteiten aan ook minder valide atleten.

„Ik durfde het aan”, vertelt de coach. „Ik ben ooit begonnen met discuswerpen. Het begint vanuit de basis, vanuit stand. Ik wist dat het heel veel trainen zou worden, want de oriëntatie is heel lastig. Maar Ingrid is heel leergierig. Stapje voor stapje kwamen we verder.” Coach en pupil werkten toe naar een hele draai, het maximaal haalbare voor een blindwerper. Een valide werper maakt anderhalve draai. Van Kranen haalde een worp van 26.31 meter, dat is nu het Nederlands record. Dat moet ze straks in Rio verbeteren. Dat wordt lastig, maar niks is onmogelijk, meent Kuipers.

„Mies weet dat ik kan pieken op het juiste moment”, zegt Van Kranen over haar eigen prestaties. De concurrentie is groot, weet ze. „Allemaal vrouwen die zijn begonnen met discuswerpen toen zij nog konden zien. Dat is één nadeel. En zij hebben veel langer ervaring dan ik.” Dat is nadeel twee. En dan is er nog een Italiaanse,vertelt ze, „twee keer zo breed en een kop groter dan ik, indoor wereldkampioen kogelstoten toen ze nog kon zien .” Van Kranen kan even niet op de naam komen. Haar trainster weet het wel: „Dat is Assunta Legnante”, zoekt zij voor ons op. Je moet er maar tegenover staan. Van Kranen: „Discuswerpen is als dansen met de duivel. Het kan alle kanten op gaan.”

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
545 stemmen