Volledig scherm

Blik achter de schermen bij het Bloemencorso

PROGRAMMA


Data: 1, 2 en 3 september. Vertrek om 14.00 en 15.00 uur, 19.00 en 20.00 uur. Kwartier eerder verzamelen.
De rondleidingen zijn te voet, met de fiets of met een autobusje
Prijs: 19,95 euro.
Locatie ontvangst en nazit: Café Zaal Het Wapen van Zundert, Katerstraat 12, 4881 AR Zundert

Het Bloemencorso trekt zondag 4 september weer door Zundert. Maar abonnees van BN DeStem kunnen al eerder een blik werpen achter de schermen bij de bouwers van het grootste bloemencorso ter wereld. Op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 september bekijken we de corsowagens in opbouw tijdens de Corso-toer.

De dagen vóór het evenement is het elk jaar een drukte van belang in de bouwtenten, weet medeorganisator Jos Vriends. “We hielden daarbij al eerder rondleidingen maar gaan het nu op grotere schaal aanpakken, samen met BN DeStem Club. We hebben een mooi programma samengesteld voor de Corso-toer”, vertelt de Zundertenaar.

Dahlia’s
De deelnemers horen en zien alle ins en outs van het kleurrijke spektakel. “Al op donderdag worden de eerste dahlia’s op de wagens getikt”, weet Vriends. “De Club-leden krijgen dus al een goede indruk van de vorm van de wagens. In groepjes van vijftien gaan ze op pad met een gids en bezoeken ze twee bouwplaatsen. Dit is een unieke mogelijkheid om het corso niet alleen te zien en te horen, maar vooral te beleven, voelen en te ruiken.”

De deelnemers aan de Corso-toer gaan ook zelf aan de slag. “Ze zien het bouwproces in werking. En ze zullen overweldigd worden door de grootte van de wagens. Ook zien ze de buurtgenoten samen aan het werk. Maar ze mogen zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ze kunnen bijvoorbeeld een kistje dahlia’s prikken.”

Planning
De rondleidingen beginnen om 14.00 en 15.00 uur en om 19.00 en 20.00 uur. “De deelnemers kunnen te voet, op de fiets en in busjes. Dit kunnen ze van tevoren aangeven, waardoor de rondleidingen soepel verlopen. De duur van de Corso-toer duurt ongeveer drie uur van ontvangst tot en met de nazit. We hebben een planning gemaakt waarbij we in drie dagen ruim zevenhonderd mensen kunnen rondleiden dankzij de inzet van onze vrijwilligers.”

Na afloop gaan de groepen naar Het Wapen van Zundert voor een drankje en een hapje. “De gidsen blijven erbij want de ervaring leert dat er altijd nog wel vragen zijn”, zegt Vriends. Ook krijgen alle deelnemers een goodiebag met artikelen die te maken hebben met het corso.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
1201 stemmen