Volledig scherm
Archieffoto

Blauwalgen aangetroffen in water aan de Leede in Roosendaal

ROOSENDAAL - In de waterpartij aan de Leede in Roosendaal zijn blauwalgen aangetroffen. Dat heeft waterschap Brabantse Delta gemeld.

Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden.

Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Contact met water met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Hondenbezitters worden afgeraden om hun honden uit dit water te laten drinken of erin te laten zwemmen. Het advies is om bij onverhoopt contact de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.

Drijflaag
Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water. Ze vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Lokvoer
Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water terecht via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Daarom bepleit het waterschap het gebruik van lokvoer, te beperken, hondenpoep op te ruimen en geen eenden te voeren. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder. Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn, haalt de gemeente de borden weer weg.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
770 stemmen