Volledig scherm
De fabriek van Suez/Sita vanuit de lucht. Op de ruimte linksboven wordt de biomineralenfabriek gebouwd. © Aeroview-Dick Sellenraad

Biomineralenfabriek komt nog dit jaar naar Roosendaal

ROOSENDAAL - Een grondstoffenrevolutie, zo noemt SUEZ/Sita de trend om uit afval steeds meer grondstoffen te halen. Dit jaar komt daar een ontwikkeling bij, pal naast de afvalverbrandingsfabriek in Roosendaal. Op een naastgelegen terrein wordt een biomineralenfabriek gebouwd. De milieuvergunning is aangevraagd en de gemeente Roosendaal werkt mee aan het plan. De fabriek past in het bestemmingsplan.

Dagelijks rijden straks 20 vrachtwagens met ingedikte varkensmest naar Roosendaal. Deze ‘dikke fractie’ wordt met de warmte van de verbrandingsoven verder ingedroogd en er worden korrels van gemaakt. „Die exporteren wij naar landen waar behoefte is aan deze meststof, zoals Frankrijk, Duitsland, Oost-Europa en Azië”, zegt Lodewijk Burghout van Biomineralen BV, een bedrijf met de landbouworganisatie zlto als enige aandeelhouder.

De Brabantse boeren willen af van hun varkensmest. „Boeren met koeien hebben zelf weilanden waar ze de mest uitrijden. Varkensboeren blijven er mee zitten”, legt directeur Marc Das van de Roosendaalse fabriek van SUEZ/Sita uit. „Wij hebben er genoeg van, andere landen te weinig. Door nog meer water uit de mest te halen, is het eenvoudiger te transporteren”, vult Burghout aan.

De twee hebben elkaar gevonden vanwege de ruimte die er is naast de huidige fabriek, vanwege de uitwisselbare kennis en de financiële inbreng van de afvalverbrander. SUEZ/Sita en Biomineralen BV zetten de nieuwe fabriek op in een joint venture. De belangrijkste reden waarom de fabriek naast die van SUEZ/Sita komt, is echter de restwarmte die nuttig besteed gaat worden.

De fabriek draait 7 dagen per week, 24 uur per dag, het hele jaar door. De aan- en afvoer gebeurt niet op zondag. De vrachtwagens komen in de fabriek in een afgesloten ruimte terecht, waar ze worden gelost en gevuld, om geurhinder te voorkomen.

Maandag in BN DeStem meer over de komst van de biomineralenfabriek in Roosendaal.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
895 stemmen