Volledig scherm

Bijendieven slaan slag in Ulvenhout

ULVENHOUT - Voor de derde keer in een jaar tijd zijn bijenkasten gestolen bij imkervereniging St. Ambrosius in Ulvenhout.

Net als de vorige twee keer verdwenen vier van de ongeveer vijftien kasten die er doorgaans staan. De verenging, die het eigen terrein al had beveiligd met een hek en stevig slot, heeft inmiddels camera's opgehangen.

Bijendiefstal lijkt in trek. Behalve in Ulvenhout weet voorzitter Christ Smeekens van St. Ambrosius uit zijn hoofd dat de laatste tijd ook kasten in Etten-Leur, Valkenswaard en Veldhoven zijn gestolen.

De diefstal is kennelijk lucratief. Het aantal hobby-imkers groeit. Een kast met een volk van zo'n twintig- tot dertigduizend bijen kunnen zij op internet kopen voor een bedrag van tussen de twee- en driehonderd euro.

Daarnaast is met de verhuur van bijenkasten geld te verdienen. Fruittelers en kassenbouwers vragen imkers om bijen te leveren voor de bestuiving van hun gewassen.

Hoewel er aangifte is gedaan, is de pakkans van de bijendieven gering. De kasten zijn eenvoudig onherkenbaar te maken voor ze te koop worden aangeboden.

De daders, zo vermoedt Smeekens, moeten zelf imker zijn. Een leek is te bang om gestoken te worden. Een imker weet hoe hij te werk moet gaan.

n Lees woensdag in BN DeStem

poll

Corso's en carnavalsoptochten zouden meer subsidie moeten krijgen dan het Concertgebouw

Corso's en carnavalsoptochten zouden meer subsidie moeten krijgen dan het Concertgebouw

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
825 stemmen